08:53:05 01.05.2024
Stiri

Premierul interimar îi LINIȘTEȘTE pe cei de la SIS, dar vrea ca ARMATA să păzească barajul lacului Ghidighici

Social 09.12.2015 14:23 Vizualizări1645 Autor: Ziarul National
Premierul interimar îi LINIȘTEȘTE pe cei de la SIS, dar vrea ca ARMATA să păzească barajul lacului Ghidighici


Prim-ministrul interimar Gheorghe Brega, care a efectuat astăzi o vizită de documentare la barajul de protecție a lacului de acumulare Ghidighici, le-a dat asigurări celor de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) că „odată cu trecerea lacului în gestiunea Agenţiei „Apele Moldovei” și începerea lucrărilor de consolidare a barajului, pericolul de inundații este scăzut”.

Această vizită de lucru la barajul lacului de acumulare a fost întreprinsă de Brega în contextul sesizării adresate conducerii statului de către SIS. Instituția a atras atenția asupra faptului că ar putea avea loc inundaţii din cauza stării deplorabile în care se află construcţia.

Gheorghe Brega a inspectat construcția hidrotehnică, fiind informat despre starea actuală a barajului de protecţie. Raportorii au precizat că, la momentul de faţă, sistemul de ecluze se află într-o stare relativ bună şi are capacitatea de a preveni riscul de inundaţii, doar că este nevoie ca barajul să fie consolidat.

Premierul interimar a subliniat importanța strategică a obiectului inspectat şi a menţionat că va propune discutarea acestui subiect în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. „Vom discuta ca barajul să fie păzit de instituţii abilitate, cum ar fi armata sau o structură specializată”, a spus Gheorghe Brega.

Citește și: SIS dă ALARMA. Barajul lacului Ghidighici poate să se RUPĂ, iar Chișinăul să fie INUNDAT

De asemenea, Brega a precizat pentru presă că, odată cu trecerea lacului în gestiunea Agenţiei „Apele Moldovei” și începerea lucrărilor de consolidare a barajului, pericolul de inundații este scăzut. „Pentru a începe lucrările de consolidare a construcţiei au fost alocate 2,6 milioane de lei”, a mai spus Gheorghe Brega.

Agenția „Apele Moldovei” este în gestiunea Ministerului Mediului.

Barajul lacului Ghidighici a fost construit în anul 1963 și reține unul dintre cele mai mari lacuri din țară cu o suprafaţă de 740 de hectare. În cazul avarierii sau distrugerii digului, există pericolul de inundaţii în municipiul Chișinău şi raionul Anenii Noi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md