07:13:21 27.04.2024
Stiri

FOTO // Medicii au ieșit la protest: „Jos mafia de la minister”

Social 07.12.2015 12:54 Vizualizări8967 Autor: Stela Mihailovici
FOTO // Medicii au ieșit la protest: „Jos mafia de la minister”


Câteva sute de angajați ai Serviciului de asistență medicală de urgență au protestat astăzi în fața sediului Stației Zonale de Urgență Centru din Chișinău, cerând demisia actualei conduceri a Ministerului Sănătății. Oamenii sunt nemulțumiți că ministra Ruxanda Glavan numește în funcții manageriale persoane apropiate Partidului Democrat, iar adevărații specialiști, care și-au dedicat întreaga viață sistemului de sănătate, sunt demiși fără motive.

Medicii spun că nu mai pot tolera o astfel de atitudine și sunt deciși să organizeze o grevă generală, dacă va fi nevoie. Nemulțumirea a crescut după ce, pe 5 decembrie, au fost eliberați din funcție directorul Stației Zonale de Urgență Centru, Iurie Crasiuc, și adjunctul său, Nicolae Dolghii. Până la organizarea unui concurs, a fost numit un director interimar, care nu se prezintă la serviciu.



„Acesta nu a lucrat nicio zi la Urgență. A fost numit pe furiș, pe ascuns. Asta e democrație? Eu am fost concediat, dar nu am pretenții, pentru că am atins o anumită vârstă, dar domnul Crasiuc trebuie să rămână. El este un profesionist și nu poate fi dat afară din moftul cuiva. Unde este acum directorul interimar Crăciun? Nu prea l-am văzut la lucru timp de două luni. Cu ce s-a ocupat?”, s-a arătat indignat Nicolae Dolghii, fostul vicedirector al Stației Zonale de Urgență Centru.

Protestatarii au adus cu ei pancarte pe care scria că vor „conducere din colectiv”, cer să le fie respectate drepturile și să nu fie distrus Serviciul de urgență. Oamenii au scandat „Rușine!” și „Jos mafia!”, cerând să fie depolitizat sistemul de sănătate.

Spiritele s-au încins când în fața protestatarilor a venit viceministrul Sănătății, Gheorghe Țurcanu. Oamenii i-au cerut explicații vizavi de demisia conducerii Stației Zonale de Urgență Centru, dar oficialul s-a eschivat de la răspuns, vorbindu-le protestatarilor despre reforma planificată de minister și perspectivele viitorului Centru Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească.

Viceministrul a fost huiduit și șuierat de protestatari, fiind învinuit de minciună.

„Unde-i transparența? Unde-i concursul pe care ni l-au promis? L-au demis pe directorul nostru care-și cunoaște meseria ca pe cele zece degete și pe cine l-au pus în funcție? De ce ne mint cu SMURD-ul? Oare poate să înlocuiască un paramedic ce a trecut cursuri de două luni un medic care a învățat 11 ani? Dacă o să continue așa, noi facem grevă. Ei se joacă cu focul”, spune Aurelia Ciobanu, șefă de sindicat la Anenii Noi.

„Ei vorbesc de reforme, dar au mers să vadă cum e să lucrezi la Urgență? În ce stare sunt mașinile? Numai noi știm cum mergem și cum ne riscăm viața. Noi facem tot ce putem să salvăm vieți. Prin sate ne oprim în vârful dealului și mergem un kilometru pe jos cu targa până la bolnav”, afirmă Elena Timotin din Hâncești.

După o ceartă îndelungată cu viceministrul Sănătății, protestatarii au fost calmați de Iurie Crasiuc. Acesta s-a arătat surprins de susținerea pe care o are în colectiv și le-a cerut angajaților să țină piept minciunii și să-și ceară drepturile cu fermitate și încredere.

„Nu au avut motive să mă demită. Nu sunt cel mai bun, dar cu siguranță sunt mai bun ca cei de la minister. Au spus că au scăpat de un verde, dar eu niciodată nu am făcut parte dintr-un partid. Timp de 33 de ani am slujit doar „partidul medicinei”. Am construit relațiile pe respect și transparență, nu pe jocuri de culise”, a declarat Iurie Crasiuc.

Acesta a avut un mesaj pentru viceministrul Țurcanu: „Spuneți că-s verde? Mai bine sănătos și verde, decât găunos și putred”.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md