15:51:10 26.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Produse „de post”, oare?

Reportaj 06.12.2015 16:01 Vizualizări6279 Autor: Tamara Șchiopu


Sfatul nutriționistului // Produse „de post”, oare? sursa: google.ro

Citiți etichetele atent când cumpărați produse de post

Postul Crăciunului este un impuls pentru mulți dintre noi să ne mai detoxifiem organismul, dar și sufletul. Să mai slăbim un pic înaintea sărbătorilor. Să mai reflectăm asupra existenței noastre.

Oricare ar fi motivele, esența postului este de a reduce din plăcerile gastronomice, de a mânca mai puțin și, poate, mai sănătos. În fine – de a nu consuma produse de origine animală (carne, lactate, ouă, pește).

Probabil, informația de mai jos vă va surprinde prin multitudinea de produse care conțin ingrediente de origine animală, dar pe care le consumăm în post fără să ne dăm seama.

Jeleul de fructe

Un desert popular, mai ales în post, care conține fructe conservate, zahăr, coloranți, dar și gelatină. Or, gelatina este extrasă din măduva oaselor de vite și transformă jeleul dintr-un produs vegetal în unul de frupt. O alternativă a gelatinei poate fi alga de mare agar-agar sau pectina.

Gelatina se folosește și în alte produse, precum ar fi torturile cu fructe, capsulele unor medicamente, alunele sărate (arahidele) și zefirul.

Produse de patiserie

Unii producători de pâine și patiserie folosesc în aluat un aminoacid, L-cisteina, care are rolul de emulsificator. L-cisteina se obține cel mai frecvent din pene de păsări. Deși Uniunea Europeană a interzis folosirea L-cisteinei animale, unele produse de panificație importate din afară pot să conțină L-cisteină de origine animală.

Sosurile-marinade

Unele sosuri, mai ales pentru renumita salată Caesar, conțin pastă de hamsii (anșoa). Pentru mulți, postul înseamnă și eliminarea peștelui din alimentație, ceea ce face ca asemenea marinade să nu fie potrivite.

Bulionul vegetal

Majoritatea prafurilor și cubulețelor de bulion, deși pretind a fi din legume, mirodenii sau ciuperci, conțin maximum 7% din acestea. În rest – glutamat de mono-sodiu și extras de grăsimi animale, fie de găină, porc sau vită.

Frișca de post

Fie în formă lichidă, pentru cafea, sau bătută pentru cremă, deși nu conține lactate, produsul poate să conțină cazeină – o proteină extrasă din lapte.

Supele solubile

Chiar dacă scrie pe ambalaj „supă de tăieței” sau „supă de legume”, de obicei ele conțin pudră de bulion de vită sau de găină.

Produsele bogate în Omega-3

Chiar și sucurile de fructe, pe al căror ambalaj scrie „bogat în Omega-3”, pot să conțină derivate din sardine, hamsii sau alt pește gras.

Chipsurile de cartofi

Unele feluri, aromatizate, pot conține derivate din cașcaval sau din animale și păsări.

Zahărul de trestie

Nu-l confundați cu zahărul de sfeclă. Zahărul de trestie, deși se consideră mai superior celui de sfeclă, este înălbit deseori cu ajutorul mangalului de oase de vită.

Fasole conservate în sos

Unele conserve de fasole sunt pregătite cu grăsime de porc.

Surprinși?

Dar există o legitate comună în produsele de mai sus. Ele toate sunt procesate industrial. Deci, folosirea ingredientelor simple în pregătirea bucatelor de post, în condiții de casă, ar trebui să ne ferească de asemenea „capcane”.

O altă regulă de aur în alimentație este să citim mereu etichetele produselor ambalate. Chiar dacă e vorba despre pâine sau despre suc. Veți fi mirați câte ingrediente-surpriză ele pot să conțină.

Și ultimă regulă pe azi, deloc nouă: nu cumpărați produse care conțin ingrediente pe care nu le cunoașteți, nu le puteți pronunța sau nu vă imaginați cum arată ele.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md