22:55:03 01.05.2024
Stiri

România și SUA au făcut o INVESTIȚIE importantă la Costești

Știri 03.12.2015 18:28 Vizualizări1596 Autor: Ziarul National


România și SUA au făcut o INVESTIȚIE importantă la Costești dai.md

O casă modernă de ambalare a strugurilor a fost dată astăzi în exploatare la Costești, raionul Ialoveni. Aceasta a fost construită grație suportului oferit de SUA și România, prin Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAid).

Beneficiar al noii case de ambalare de la Costești, cu două linii de ambalare a strugurilor, cu capacitatea de 6 tone pe oră și un frigider cu capacitatea de 1 500 de tone, este Primăria Costești.

Proiectul a costat circa 27 de milioane de lei, sumă ce include contribuțiile Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, Proiectului Băncii Mondiale MAC-P și ale producătorilor locali asociați în cooperativă.

Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED) a jucat un rol crucial la etapa de pregătire a proiectului de la Costești prin efectuarea unui studiu de fezabilitate a acestuia, perfectarea pachetului de documente pentru grant, organizarea activităților de demonstrare și elaborare a cerințelor tehnice.

La ceremonia de inaugurare, care a avut loc astăzi, au participat reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, autorităților publice locale și producători.

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a remarcat în cadrul evenimentului că „finalizarea construcției casei de ambalare de la Costești, împreună cu alte activități desfășurate de ACED, demonstrează angajamentul SUA de a ajuta Republica Moldova să devină un stat european pe deplin democratic, independent și prosper. Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană a deschis pentru Moldova ușile la cele mai mari piețe din lume, acestea având un vast potențial de absorbție a strugurilor de masă și fructelor proaspete moldovenești”, a menționat diplomatul american, subliniind că, pentru a beneficia de aceste oportunități, agricultorii moldoveni urmează să îmbunătățească condițiile de păstrare și ambalare a produselor, cu scopul de a se conforma standardelor de calitate europene.

Cu același prilej, Ambasadorul României, Marius Lazurca, a declarat că acest proiect contribuie la creșterea competitivității agricultorilor din Republica Moldova, astfel încât accesul pe piața comunitară să fie rapid și durabil.

„România rămâne, în continuare, dispusă să ofere sprijin autorităților Republicii Moldova pentru implementarea reformelor necesare aplicării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE”, a punctat diplomatul.

Asistența oferită de guvernele SUA și României a permis ACED să presteze servicii de consultanță și instruire tehnologică, managerială și juridică pentru angajații Primăriei Costești și Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din aceeași localitate.

Prin proiectul ACED, USAID și RoAid a mai fost finanțată implementarea unor noi metode de păstrare și ambalare a strugurilor, dar și organizarea unei vizite de studiu pentru membrii Asociației în Italia, pentru a studia metodele de cooperare a producătorilor de struguri de masă în domeniile marketing și vânzări. Asistența oferită membrilor asociației a cuprins o serie de domenii vitale pentru producători – instruire, marketing, manipularea post-recoltare, inovații și implementarea de tehnologii noi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md