18:01:50 26.04.2024
Stiri

Chișinău // Iluminat stradal prin unde radio și scootere electrice la Târgul Ideilor Eco-Responsabile

Social 02.12.2015 13:27 Vizualizări1224 Autor: Galina Munteanu
Chișinău // Iluminat stradal prin unde radio și scootere electrice la Târgul Ideilor Eco-Responsabile


Și-au adus tot ce au mai bun, în speranța că vor obține bani pentru a crea ceva și mai bun. Este vorba despre mai multe firme din R. Moldova care și-au prezentat proiectele de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă în fața potențialilor investitori la Târgul Ideilor Eco-Responsabile, deschis ieri la Chișinău.

Printre acestea se numără gestionarea iluminatului stradal prin unde radio, construcția unei centrale electrice cu termoficare pe bază de biogaz la Fabrica de zahăr din Cupcini, reabilitarea imobilelor pentru a reduce consumul de energie, instalarea stațiilor de alimentare a automobilelor electrice etc.

La târg l-am întâlnit și pe Serghei Vedernic, manager de proiect la o firmă care comercializează scootere electrice în R. Moldova. A venit aici pentru a găsi un investitor sau un sponsor care l-ar ajuta să importe în R. Moldova mai multe tipuri de scootere, pentru că „se cere”, susține Serghei.

„Faima scooterilor electrice este în ascensiune în R. Moldova. Noi le importăm din Coreea și, pe moment, aducem doar 11 modele, pe când lumea întreabă de altele – care i-ar ajuta în agricultură, altul vrea un acoperiș. Oamenii conștientizează faptul că este mult mai econom, ieftin să-l menții, nu produce zgomot, gaze de așapament și nu necesită piese de schimb așa cum ar avea nevoie un motor obișnuit”, ne laudă produsul reprezentantul companiei.

Potrivit directorului Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihai Stratan, ideile prezentate în acest an au fost la fel de curajoase și ambițioase ca și cele prezentate la prima ediție a Târgului Ideilor Eco-Responsabile.

Câștigătorii Târgului Ideilor Eco-Responsabile vor fi anunțați pe 4 decembrie, la Gala Moldova Eco-Energetică, aflată la a patra ediție. În cadrul acesteia vor fi premiate cele mai notabile realizări în producerea, transmiterea, distribuirea și consumul eficient de energie, în dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne, a inovațiilor în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice.

Potrivit specialiștilor în domeniu, R. Moldova și-a estimat potențialul teoretic de cogenerare, în baza consumului de energie termică utilă, la 6.222 MWth și, respectiv, 4.636 MWel, capacități de producere a energiei electrice. Acesta ar urma a fi asigurat inclusiv prin valorificarea potențialului național de energie regenerabilă.

Potrivit acestora, valorificarea resurselor renovabile de energie prin utilizarea tehnologiilor moderne poate diminua dependenţa energetică a R. Moldova şi spori dezvoltarea economică. Subiectul transformării deşeurilor agricole, industriale şi urbane în energie electrică şi termică a fost discutat astăzi la Forumul Naţional „Bioenergia: Către o autonomie energetică locală”, eveniment parte a Săptămânii Moldova Eco-Energetică.

„Așa cum am văzut în țări europene, orice localitate își poate asigura necesarul de energie din deșeurile agricole, iar R. Moldova, teoretic, poate acoperi din biomasă aproape jumătate din importurile de gaze naturale”, a declarat ministrul Economiei, Stephane Bride, prezent la forum.

Cei circa 200 de participanţi la forum, în mare parte antreprenori, autorităţi locale, reprezentanţi ai mediului academic, au avut prilejul să cunoască experiența în acest sens a mai multor state europene în producerea de biogaz şi generarea din reziduuri a energiei electrice şi termice. Drept studiu de caz au servit câteva comunităţi din Germania ce au devenit independente energetic datorită aplicării cogenerării - studii prezentate de către liderii locali din Germania invitaţi la Chişinău pentru acest eveniment.

„Germania a avansat mult la acest capitol. R. Moldova ar putea obține energie din biogaz, energie solară și cea a vântului. Aveți climatul necesar care ar permite acest lucru. Cât privește interesul unui potențial investitor în acest sens în R. Moldova, pe moment legislația R. Moldova nu permite să se realizeze o astfel de investiție. Este opinia mea”, ne-a spus administratorul companiei „TTM” SRL din Germania, Jeorgian Ludwig.

„Bioenergia îi oferă R. Moldova o oportunitate remarcabilă de a-şi diversifica livrarea de energie şi de a susţine utilizarea energiei produse local. Acest sector oferă, de asemenea, posibilitatea de a crea noi locuri de muncă în ţară. Acesta este unul din raţionamentele de ce Uniunea Europeană este un susţinător activ al acestui sector în R. Moldova”, a spus, în cadrul forumului, Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola.

Forumul Naţional Bioenergia a fost organizat pentru prima dată în anul 2014 şi a avut drept subiect de discuţie plantele energetice și perspectivele cultivării lor în R. Moldova.

„Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare sprijină R. Moldova în calea sa de dezvoltare spre o piaţă energetică inteligentă ce sporeşte accesul la energie curată disponibilă local şi reduce dependenţa faţă de furnizorii externi, ce dezvoltă economia propriei ţări prin crearea de noi locuri de muncă şi lansarea de noi afaceri şi, nu în ultimul rând, asigură un mediu mai curat”, susţine reprezentantul rezident PNUD Moldova, coordonatoare rezidentă ONU în Moldova, Dafina Gercheva.

Forumul Naţional „Bioenergia: Către o autonomie energetică locală” este unul din şirul de evenimente organizate în cadrul Săptămânii Moldova Eco-Energetică.

Organizatorii Săptămânii Eco-Energetice sunt Ministerul Economiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md