16:02:45 26.04.2024
Stiri

REPORTAJ FOTO // Cum este SĂRBĂTORITĂ Ziua Națională a României la Chișinău

Social 01.12.2015 16:42 Vizualizări2172 Autor: Daniela Hadei
REPORTAJ FOTO // Cum este SĂRBĂTORITĂ Ziua Națională a României la Chișinău


Cântece și discursuri patriotice, un tricolor imens, un marș al Unirii și cu o hartă imensă a României Mari, acestea au fost „ingredientele” de bază ale manifestațiilor organizate la Chișinău cu ocazia Zilei Naționale a României.

Reprezentanții societății civile unioniste din Republica Moldova, reuniți în Blocul Unității Naționale (BUN), dar și mai mulți cetățeni ai R. Moldova s-au adunat astăzi în centrul capitalei unde, cu tricolorul în mâini, au marcat Ziua Națională a României.

Manifestația a început cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar apoi, într-un marș organizat, tinerii s-au îndreptat spre Ambasada României în R. Moldova.

„Ne-am gândit să marcăm această sărbătoare printr-un marș al Unirii. De aici, din scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”, vom merge apoi la Ambasada României pentru a le transmite fraților de peste Prut că românii din R. Moldova simt românește, iubesc limba română și tricolorul și vor acasă, acasă la patria-mamă, România. Suntem elevi, studenți, care simt românește, suntem foarte entuziasmați și vrem un viitor acasă. Un viitor într-o țară unită, într-o Românie Mare”, ne-a spus Corina Bezer, președinta Asociației „Onoare, Deminitate și Patrie”.

Marșul a continuat apoi spre monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, acolo unde manifestanții au semnat o declarație de Unire, după care s-au înreptat spre Catedrala „Nașterea Domnului”, în scuarul căreia a fost afișată o hartă imensă a României, așa cum ar trebui ea să arate în viitor.

„Este harta României din 2018, este o hartă din viitor, pentru că avem reprezentate aici R. Moldova și România, unite împreună. Peste hartă este aplicat un tricolor și elemente naționale. De asemenea, harta ocupă 500 de metri pătrați, este o hartă uriașă, iar mesajul pe care încercăm să-l transmitem prin ea este același ca de obicei: unica salvare, unica soluție pentru un trai mai bun, pentru un trai în siguranță, un trai decent pentru cetățenii R. Moldova este Unirea cu România”, ne-a declarat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”.

„Astăzi, sărbătorim Ziua Unirii, ziua țării noastre, a mamei noastre, România, pentru că noi am fost de acolo. Se știe că Basarabia străbună e ruptă din rădăcină română, iar noi vrem să fim alături de neamul nostru. Noi vrem să fim în Uniunea Europeană, sub umbrela NATO, să avem aceleași pensii și aceleași salarii, aceleași burse pentru studenți și vrem ca legea să fie în capul mesei, pentru că aici legea nu funcționează, aici totul e corupt. Singura cale de a reveni și de a ne apăra de presiunea rusească este reunirea cu Țara. Eu lupt din 1987, de când ne ascundeam în subsoluri”, ne spune doamna Ana, în vârstă de 71 de ani.

Evenimente asemănătoare s-au organizat și la București, unde, la inițiativa Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”, cu genericul „Accelerăm Unirea”, peste 100 de mașini cu numere personalizate și cu steaguri tricolore la geamuri au defilat pe traseul București – Ploiești.

Cele 100 de automobile personalizate cu mesaje unioniste au făcut un tur al Bucureștiului, după care au pornit spre Ploiești, acolo unde va fi organizat un spectacol deosebit dedicat Zilei Naționale a României și o donație de carte pentru școlile din Republica Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md