10:26:00 26.04.2024
Stiri

Iubiri celebre // Geniu muzical și criminal pasional

Social 29.11.2015 17:01 Vizualizări1789 Autor: Ziarul National
Iubiri celebre // Geniu muzical și criminal pasional newyorker.com


Sânge albastru // Carlo Gesualdo și viața sa amoroasă

Este considerat unul din cei mai importanți madrigaliști din perioada renascentistă. A aparținut unei familii nobiliare din Napole. Este nepotul a doi cardinali, unul dintre ei, Carlo Borromeo, fratele mamei sale, a fost canonizat mai târziu de către biserica catolică.

Mama a murit când Carlo avea șapte ani, el trecând sub protecția unchiului său, care l-a trimis la Roma să se formeze în cariera ecleziastică. Și-a dovedit de mic talentul muzical, urmând studii aprofundate în muzică. Este autorul a șapte volume de muzică laică și două volume de muzică religioasă. Are și o tristă faimă de asasin.

Verișoara Maria

S-a căsătorit cu verișoara lui primară de 24 de ani, cu patru ani mai mare decât el și care a fost căsătorită de către părinți la doar cincisprezece ani, iar la optsprezece fiind deja văduvă, este căsătorită a doua oară cu un marchiz care moare în curând și acesta.

La un an de la căsătoria cu Carlo, îl naște pe Emanuel. Tinerii au fost fericiți până în momentul când Maria îl cunoaște și se îndrăgostește de Ducele de Andria, tată a patru copii, cu care are o relație tăinuită vreme de doi ani, dar fără să o poată ascunde de ochii tuturor. Rănit în orgoliul său, Gesualdo a pregătit un plan minuțios pentru a-i prinde pe amanți în flagrant.

Crimă bestială

A pretins că pleacă la vânătoare pentru câteva zile, suficient ca cei doi iubiți să nu mai fie atât de precauți.

S-a întors în miez de noapte la palat, găsindu-și soția în pat cu iubitul ei. De gelozie, i-a ucis pe amândoi, după care le-a târât corpurile în fața palatului. Pe corpul Mariei rămăseseră urmele mai multor înjunghieri. Ducele avea multiple răni de sabie, iar capul îi fusese lovit cu brutalitate. Ca răzbunarea să fie și mai aprigă, Gesualdo l-ar fi îmbrăcat pe Duceîn hainele de noapte ale soției sale.

Iar crimă

Se zice că, suspicios fiind cu privire la paternitatea sa, el l-ar fi ucis în aceeași noapte pe fiul lor mai mic. Raportul poliției reprezintă o lectură șocantă și astăzi, deși au trecut peste 400 de ani. Datorită statutului de prinț, crimele sale nu au avut repercusiuni semnificative.

Abuzuri, abuzuri

Patru ani mai târziu, el s-a însurat cu Leonora d’Este din interese de familie. Peste trei ani, cei doi s-au reîntors la Palatul San Sevaro. Mariajul lor nu a fost unul fericit, Leonora acuzându-l de multiple abuzuri fizice și psihice.

După eforturi disperate, ea a obținut divorțul, dar Gesualdo i-a scris numeroase scrisori de reproș.

Pocăința

Faptul că a fost măcinat de vină și regrete este dovedit prin creațiile sale muzicale și textele extrem de emoționante în care sunt folosite cuvinte cu mare încărcătură emoțională: dragoste, moarte, durere, extaz, agonie care apar foarte frecvent.

După două relații eșuate, a intrat în depresie și s-a retras pentru totdeauna în castelul Gesualdo. Timp de șaptesprezece ani, mai mult de o treime din viața sa, încearcă să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru a-și câștiga pacea sufletului. Tot din aceste motive construiește trei biserici și două mănăstiri. În interiorul castelului organizează un teatru pentru reprezentarea operelor sale, la fel și o tipografie pentru tipărirea textelor sale muzicale. Astfel, castelul devine unul din cele mai importante centre muzicale din acea vreme.

Final groaznic

A murit la 47 de ani în chinuri groaznice, după ce începuse să-și închipuie că era bătut zilnic, de trei ori pe zi, de demoni. Deși nu se știe clar de ce a murit, se crede că a fost bătut cu bestialitate în timpul „ședințelor” de masochism la care lua parte cu prietenii săi.

Nenumărați compozitori au scris madrigaluri imitând stilul lui Gesualdo, dar niciunul nu s-a ridicat la nivelul lui. Când renascentismul a intrat în declin, compozițiile sale au fost uitate vreme de câteva secole și redescoperite în sec. al XX-lea. Viața lui amoroasă a fost sursă de inspirație inclusiv pentru cinematografie.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md