04:33:17 03.05.2024
Stiri

Voronin nu poate socoti? „Câte procente sunt în 100?”

Politică 25.11.2015 21:44 Vizualizări1928 Autor: Ziarul National
Voronin nu poate socoti? „Câte procente sunt în 100?”


Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că „l-a fugărit” pe Viorel Țopa de la Banca de Economii (BEM) în anul 2001, fiindcă a aflat că acesta voia să devină acționarul majoritar al băncii.

„Statul deținea 52,6% din fondul statutar al BEM, celelalte erau în mâinile lui Viorel Țopa. Am primit o informație că vor să pună mâna pe alte câteva procente, ca să aibă o cotă mai mare decât a statului”, a declarat Voronin.

Iar Viorel Țopa i-a răspuns: „Întâi de toate, statul deținea peste 56%, însă există o întrebare mai simptomatică pentru Voronin: cum teoretic poți „pune mâna pe alte acțiuni” ca să obții mai mult decât 56%? Voronin are idee câte procente sunt în 100%?”.

Potrivit lui Țopa, pe timpul când a condus banca, BEM a primit titlul de cea mai bună bancă din regiune, iar el a decis să plece când conducerea comunistă i-a cerut să acorde credite neperformante.

„Într-adevăr, la venirea comuniștilor la putere și după ce am fost abordat pentru acordarea creditelor nerambursabile (furturi, ca să fie mai simplu), mi-am dat demisia, pentru că nu am vrut să particip la ceea ce urma să devină Banca de Economii pe timpul regimului comunist. Există și decizia Consiliului băncii în această privință, dacă cumva la unii e cu totul slut cu memoria. Din păcate, primul lucru pe care l-a făcut Voronin - l-a schimbat în poziția de președinte al Consiliului de Supraveghere pe Mihai Manoli (un profesionist adevărat, pe atunci ministru al Finanțelor) cu Ivan Calin (care mai bine să nu explic cine a fost). Apoi, Calin a început să aplice „politica partidului” în bancă”, amintește Viorel Țopa.

Din acel moment, BEM a început declinul până a ajuns să fie lichidată.

„În 2001, Băncii de Economii i-a fost acordat titlul de cea mai bună bancă din regiune, iar rapoartele BNM și ale auditelor internaționale (PriceWaterHouseCoopers) de atunci remarcau faptul că pe majoritatea parametrilor banca se plasa pe primele poziții din sistem. Inclusiv cele de prudență și calitate a portofoliului de credite, dar și cele de lichiditate, rentabilitate, profitabilite și sănătate a activelor. (…) ÎNTREBARE: ce a condus cu Voronin, dacă, venind la putere, prima ce l-a trăsnit în cap a fost să schimbe urgent cel mai performant management al unei instituții financiare? De fapt, e întrebarea-CHEIE, deși retorică. Cineva a capitalizat o vacă grasă, pe care Voronin și anturajul s-a gândit s-o mulgă. Știți cu ce s-a terminat.

După schimbarea managementului, BEM-ul și-a început declinul, dintâi reducându-și profitabilitatea, apoi trecând de prin 2007 la credite-cadouri reprezentanților PCRM, apoi înregistrând pierderi enorme, apoi a ajuns la furturi deschise împreună cu numirea lui Gacikevici, ce a culminat cu FALIMENTAREA băncii. Această „istorie glorioasă” este descrisă și de instituțiile internaționale - din aceste rapoarte se vede clar de când s-a început declinul băncii.

Perioada dată a coincis cu îmbunătățirea situației materiale a „familiei” și a cercului ei apropiat. Vă amintiți cine pe atunci dormea în anticamera lui Voronin?

Dacă vă amintiți, toate întreprinderile de care s-a atins Voronin și cercul lui intim (Plohotniuk) au fost prădate și falimentate în câțiva ani. Și BEM-ul nu e o excepție”, scrie Viorel Țopa pe Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md