07:30:42 26.04.2024
Stiri

Prima MARE LOVITURĂ a premierului: „Avem toate instrumentele directe să o facem”

Politică 22.11.2015 17:46 Vizualizări4105 Autor: Ziarul National
Prima MARE LOVITURĂ a premierului: „Avem toate instrumentele directe să o facem”


La nici o săptămână după ce parlamentarii i-au dat votul de încredere, fără a lipsi însă atacurile privind delegitimarea aleşilor prin instalarea unui guvern tehnocrat, premierul Dacian Cioloş le transmite primul mesaj de avertisment: parlamentarii au mai multă legitimitate decât guvernul, însă acesta are instrumentele de a impune schimbările pe care clasa politică nu le vrea, informează gandul.info.

În primul interviu de la instalarea la Palatul Victoria, premierul Dacian Cioloş transmite un mesaj de avertisment clasei politice.

„Orice am spune despre ei, cei care sunt în Parlament sunt aleşi de noi, sunt aleşi de români, nu de altcineva. Din punct de vedere juridic, legal şi chiar politic, cei din Parlament au mai multă legitimitate formală decât am eu, pentru că oamenii aceia au fost aleşi, eu nu am fost ales, însă legitimitatea mea izvorăşte din faptul că eu am primit un vot în Parlament pentru ca să pot să-mi fac treaba. Nu spun asta doar ca să fac plăcere cuiva, ba sunt conştient că ceea ce va face acest guvern nu poate să o facă şi fără o consultare cu Parlamentul. Sper să avem majoritate când solicităm un vot pentru anumite legi, însă sunt conştient de faptul că Guvernul are anumite atribuţii şi anumite instrumente directe de acţiune pe care va trebui să le folosim şi să nu le asumăm noi direct ca şi guvern pentru a proceda la anumite schimbări pentru care probabil în unele cazuri există o anumită rezistenţă în clasa politică”, a spus Cioloş, într-un interviu la Radio România Actualităţi, fără a face alte precizări.

„Lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas"

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş a susţinut că le-a recomandat miniştrilor să semneze o declaraţie de integritate, astfel încât semnalul pentru transparenţă şi integritatate să fie dat chiar de la nivelul Guvernului.

„Această declaraţie de integritate pe proprie răspundere a fost semnată de miniştri, nu le-am impus eu, ci le-am recomandat. Sunt niştre criterii de integritate care au fost sintetizate de mai multe organizaţii neguvernamentale, de mai mulţi ani de zile lucrează pe acest domeniu", a declarat el.

„Mi se pare că e important, în primul rând, ca oamenii să-şi asume aceste criterii în măsura în care ei chiar le îndeplinesc şi, pe de altă parte, cred că e important să dăm şi semnalul, încă de la vârf, de la nivelul Guvernului, că vom cere ca anumite criterii de integritate să fie respectate de toată lumea, pentru că transparenţă şi integritate mi se par elementele incipiente pentru o administraţie care să fie într-adevăr funcţională”, a adăugat Cioloş.

Totodată, premierul a adăugat că este important să se dea semnalul că „lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas".

„Sunt lucruri pe care, probabil, n-o să le putem face în cursul acestui an de mandat al Guvernului, dar, cel puţin, cred că e important să dăm semnalul că lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas, în interesul tuturor, şi al cetăţenilor şi al partidelor politice care vor guverna din 2017”, a mai spus Dacian Cioloş.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md