17:19:39 27.04.2024
Stiri

Funcție nouă în Parlament. Deputații vor fi verificați în vederea implicării în conflicte de interese și lobby

Politică 20.11.2015 16:01 Vizualizări1198 Autor: Galina Munteanu
Funcție nouă în Parlament. Deputații vor fi verificați în vederea implicării în conflicte de interese și lobby


Planul de acțiuni pentru prevenirea şi lupta cu corupția și Codul de conduită și etică pentru deputați a fost prezentat astăzi pentru discuții.

Planul de Acțiuni pentru consolidarea eficienței Parlamentului R. Moldova pentru prevenirea şi lupta cu corupția vizează perioada noiembrie 2015 - decembrie 2018. Acesta include 60 de inițiative care rezultă din Raportul de autoevaluare anticorupție pentru Parlament. Documentul stipulează măsuri specifice pe care fiecare actor vizat trebuie să le întreprindă.

Codul de conduită și etică pentru deputați propune un set de reguli de conduită și sancțiuni, precum și instituirea funcției de comisar pentru etică. Documentul prevede conduita deputaților în cadrul ședințelor plenare, ale comisiilor permanente, în cadrul relațiilor internaționale și în raport cu publicul. De asemenea, Codul vizează utilizarea resurselor publice de către parlamentari, conflictele de interese, activitatea de lobby și cultura eticii parlamentare.

„Corupția face vulnerabil sistemul democratic, erodând instituțiile, legile și încrederea publicului în lideri. Pentru oamenii săraci, femei și minorități, corupția înseamnă mai puține locuri de muncă, acces limitat la justiție și alte oportunități”, a menționat coordonatorul rezident ONU, Dafina Gercheva.

Reprezentantul permanent PNUD și-a exprimat speranța că recomandările formulate de experți vor fi implementate de deputați, asigurând un proces eficient de eradicare a corupției.

Cele două documente au fost elaborate cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului „Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar şi electoral”, finanţat de Guvernul Suediei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md