18:38:43 27.04.2024
Stiri

Descinderi la Ministerul Agriculturii. Procurorii caută dovezi în dosarul pentru subvenționarea FRAUDULOASĂ a producătorilor agricoli

Anticorupție 20.11.2015 16:07 Vizualizări2183 Autor: Galina Munteanu
Descinderi la Ministerul Agriculturii. Procurorii caută dovezi în dosarul pentru subvenționarea FRAUDULOASĂ a producătorilor agricoli


Procurorii și ofițerii anticorupție au verificat astăzi mai multe documente de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare după ce au inițiat 34 de dosare penale pentru subvenționare frauduloasă a producătorilor agricoli prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA), iar o parte din ele au ajuns deja pe masa magistraților.

Potrivit Procuraturii Generale, obiectul acestor cauze penale vizează prezentarea la AIPA a unor documente falsificate privind implementarea investiţiei, solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, când de fapt aceasta era anterior utilizată, prezentarea datelor denaturate privind investiţia efectuată, eliberarea de către autorităţi, contrar procedurii, a documentelor ce confirmă faptul efectuării investiţiei, dar și ridicarea artificială a costului investiţiei, în scopul majorării valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

O parte dintre aceste dosare au fost deja deferite justiţiei.

Concomitent, s-au stabilit şi cazuri în care, acționând în interes material şi personal, persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, folosind situaţia de serviciu, au elaborat şi favorizat adoptarea unor hotărâri de Guvern cu privire la aprobarea modului de utilizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli.

Săptămâna trecută, PG a dispus pornirea urmăririi penale pe faptul folosirii intenţionate de către persoane cu funcţii de demnitate publică a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, care a cauzat daune în proporţii deosebit de mari intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice.

Anterior, solicitat de Ziarul NAȚIONAL, fostul ministru al Agriculturii Vasile Bumacov a spus că nu există niciun temei pentru acuzarea lui.

„Acum, CNA a primit indicații să se ia de toți cei care au avut legături cu PLDM. Eu însă nu am făcut nimic ilegal. Proiectul 2-KR a acordat tehnică tuturor solicitanților, fără excepții. Acolo unde este vorba despre subvenții, se știe că la un moment dat Agenția de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA) nu îmi mai dădea ascultare. Eu nu am avut niciodată atribuții la alocarea subvențiilor. Nu am luat decizii în acest sens. Despre faptul că firma „Caravita” a obținut subvenții de la AIPA am aflat mult mai târziu și nici nu știam a cui este compania. Tot ce se face acum, se face de ochii lumii. Au încercat anterior să mă intimideze prin intermediul CNI, dar am câștigat procesele în judecată. Acum, au decis să caute prin intermediul CNA”, a declarat Vasile Bumacov pentru Ziarul NAȚIONAL.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md