19:39:17 28.04.2024
Stiri

Mutilat de EXPLOZIA unei ţigări electronice. Ce RISCURI ascunde E-Cigarette şi ce daune a primit

Știri 20.11.2015 16:17 Vizualizări2282 Autor: Ziarul National
Mutilat de EXPLOZIA unei ţigări electronice. Ce RISCURI ascunde E-Cigarette şi ce daune a primit


„Ţigările electronice sunt alese de cei mai mulţi utilizatori ca şi alternativă pentru a renunţa definitiv la fumatul clasic. Principalul avantaj este faptul că sunt nepericuloase pentru sănătate. Alegând e-ţigările Voore ai garanţia unor produse premium care încă de la prima utilizare fac diferenţa”.

Acesta este mesajul de introducere pe site-ul firmei Voore din Timişoara, una dintre zecile de firme care importă şi comercializează în România ţigări electronice, alternativa „sănătoasă” pentru tutunul clasic. Zi de zi, pe străzile României, mii de femei şi bărbaţi sunt văzuţi pufăind din dispozitive electronice, unele cu forme de piese făcute parcă la strung, mulţumiţi de faptul că pot simţi aroma de nicotină inclusiv în staţiile metrou sau în spaţii închise, unde legea interzice fumatul.

„Un prieten de-al meu merge zilnic cu bicicleta. Fuma şi nu reuşea niciodată să depăşească un prag de 15 kilometri fără să obosească. De când fumează ţigări electronice, spune că nu mai are probleme cu respiraţia, iar performanţa sportivă s-a îmbunătăţit”, spune pentru ProSport Marius D, un bărbat nefumător în vârstă de 30 de ani.

Lumea „E-Cigarette” conţine cuvinte noi, precum atomizator, clearomizor, acumulator, cablu USB şi încărcător, care îmbogăţesc treptat lexicul fumătorilor obişnuiţi cu tutun, filtru şi brichetă.

Există riscuri?, se întreabă potenţialii clienţi.

Canalul Abc7 şi cotidianul „Los Angeles Times” au un răspuns clar şi răspicat: „Da!”. Este asta o „intoxicare" a companiilor producătoare de ţigări? Citiţi mai departe.

Fost fotbalist, mutilat de explozie

Potrivit jurnaliştilor americani, în ultimele luni, doar în California au fost înregistrate trei acţiuni în instanţă împotriva firmelor care produc şi comercializează ţigări electronice. Una dintre acţiuni a fost intentată de avocatul fostului jucător de la Los Angeles Galaxy, Daniel Califf (foto).



În februarie 2015, fostul fundaş (35 de ani) care a jucat pentru Statele Unite la Jocurile Olimpice din 2000 fuma o ţigară electronică. La un moment dat, dispozitivul i-a explodat în faţă, iar Califf a suferit răni oribile: o gaură în obrazul stâng, fractură a maxilarului şi arsuri de gradul doi pe obraz, ureche şi gât. Potrivit acţiunii depuse în instanţă, fostul jucător a rămas comoţionat, iar explozia a produs un mic incendiu în camera în care se afla. Potrivit specialiştilor, explozia a fost produsă de o defecţiune a bateriei ţigării produse de firma UVAPER Inc. din Washington.

Un alt caz este cel al unui tânăr de 23 de ani, Vince Garza. Explozia ţigării electronice i-a produs răni grave în cavitatea bucală. „Când am apăsat pe buton, a explodat. M-am trezit cu gura plină de sânge, iar degetul era negru. Avea o gaură în el”, a povestit Garza, care a rămas cu un defect de vorbire şi a avut nevoie de două intervenţii chirurgicale. Degetul său arătător a trebuit amputat.

Potrivit acţiunii depuse de avocatul Gregory Bentley, „ţigările electronice şi componentele lor, bateriiie de litium ion şi încărcătoarele nu sunt sigure, iar comercianţii nu depistează prompt defectele”.

În Statele Unite, ţigările electronice reprezintă un business de multe miliarde de dolari, potrivit unui raport întocmit în 2014. Potrivit documentului realizat de Administraţia pompierilor din SUA, „ţigările electronice folosesc baterii din litium ion care includ electroliţi lichizi inflamabili. Acestea pot exploda când se supraîncălzesc, precum în cazurile când primesc un voltaj prea mare în timpul încărcării”.

În septembrie 2015, un tribunal din Riverside County a decis ca Jennifer Ries, o clientă care a suferit arsuri grave în urma unui incendiu produs în maşina sa de bateria unei ţigări electronice, să primească despăgubiri de 1,9 milioane de dolari.

„ProSport” a discutat cu Sorin Moldovan, asociatul firmei Vaporium, o companie care are 1 000 de clienţi fidelizaţi prin carduri speciale. Zilnic, Vaporium face online în medie 20 de livrări de ţigări electronice în toată România. Preţurile variază de la 65 de lei până la 370 de lei, în funcţie de dotări şi de accesorii.

„Nu există studii aşa cum s-au făcut pe ţigările clasice. Ţigările electronice au intrat puternic pe piaţă în 2008. Au doar şapte ani de folosinţă. Companiile de ţigări care sunt afectate de acest concurent nou au făcut diverse studii, însă nu au descoperit nimic nociv. Este un business nou, British American Tobacco înţeleg că a cumpărat deja două companii producătoare de ţigări electronice. Asociaţia medicilor din Anglia a dat recent un comunicat în care recomandă E Cigarette ca metodă alternativă de a te lăsa de fumat. Aici nu ai gudorn, nu ai arderi, sunt doar substanţe folosite şi în industria alimentară. Ok, sunt şi E-urile inerent din lichidele folosite în ţigări, dar nimic ieşit din comun”, spune afaceristul.

În momentul în care a fost informat despre cazul fostului fotbalist din Statele Unite, mutilat de explozia unei ţigări electronice, Moldovan a declarat: „Multe cazuri se întâmplă la americani, unde avocaţii sar imediat la gâtul producătorilor. În Europa, n-au fost cazuri, ceea ce mi se pare ciudat. Nu am auzit în România de aşa ceva. Ok, ţigările se mai strică, iar noi avem un electronist. Unii clienţi au preferat să facă ei reparaţia acasă. Au folosit sârmă liţată mai groasă decât cea de 0,02, caz în care pot exista riscuri. Altfel, nu văd cum poate exploda o baterie”.

Daniel Califf, fostul fotbalist desfigurat de explozia unei ţigări electronice

Cercetătorii de la Portland State University, din Oregon, nord-estul Statelor Unite ale Americii, au scris într-un articol publicat în cea mai recentă ediţie a revistei „New England Journal of Medicine” (NEJM) că „în timpul procesului de vaporizare care are loc în ţigările electronice se poate forma formaldehidă". Formaldehida este un agent cancerigen cunoscut, din substanţele chimice de aromatizare, propilenglicol şi glicerină, şi se formează când lichidul se încălzeşte prea tare.

prosport.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md