11:03:53 26.04.2024
Stiri

Critici DURE la adresa R. Moldova în Parlamentul European: „Au folosit termenul de „proeuropean” ca o frunză de smochin pentru dominația liderilor lor oligarhici”

Politică 20.11.2015 11:10 Vizualizări2095 Autor: Ziarul National
Critici DURE la adresa R. Moldova în Parlamentul European: „Au folosit termenul de „proeuropean” ca o frunză de smochin pentru dominația liderilor lor oligarhici”


Președintele grupului parlamentar GUE/NGL din Parlamentul European, Gabi Zimmer, a propus includerea în ordinea de zi a ședinței de săptămâna viitoare a Parlamentului European a unei dezbateri care să vizeze furtul de un miliard de euro din sistemul bancar moldovenesc.

„Am solicitat această dezbatere pentru că suntem serios preocupați de evoluțiile recente din Moldova, în cazul în care un miliard de euro din sistemul bancar din R. Moldova au dispărut pe conturile bancare ale unor firme off-shore. Proteste în masă fără precedent au dus la demiterea guvernului, pe 29 octombrie. Partidele din fosta guvernare au folosit termenul de „proeuropean” ca o frunză de smochin pentru dominația liderilor lor oligarhici. Republica Moldova este profund tulburată de această elită coruptă care domină sistemul politic, mass-media și economia țării”, a explicat Zimmer.

De asemenea, europarlamentarul s-a arătat îngrijorat și de soarta prizonierilor politici de la Chișinău, și anume Grigore Petrenco și alți șase activiști ai partidului de opoziție „Blocul Roșu”, arestați în timpul protestului din 6 septembrie 2015.

„Este pentru prima dată în istoria modernă a Moldovei independente când liderul unuia dintre partidele de opoziție a fost arestat", a notat europarlamentarul, făcând apel pentru eliberarea imediată a tuturor prizonierilor politici din Republica Moldova.

„Fac apel la autoritățile moldovene pentru a-și îndeplini obligațiile în calitate de stat membru al Consiliului Europei și ca parte la Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (CEDO)", a spus Zimmer.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md