16:05:58 12.05.2024
Stiri

Sfaturile specialiştilor // Cum se alege materialul săditor de calitate

Economie 15.11.2015 15:02 Vizualizări1280 Autor: Ziarul National
Sfaturile specialiştilor // Cum se alege materialul săditor de calitate


1. Cumpărați doar de la pepiniere sau puncte de vânzare autorizate.Mai ales toamna, numărul speculanților este în creștere, aceștia preferând să vândă pe marginea drumurilor, pe lângă piețe sau la târguri agricole de sezon, iar puieții pe care îi oferă fie nu se vor prinde, fie vor avea rod slab sau chiar deloc.

2.Verificați eticheta/certificatul fitosanitar al puietului.Acesta nu trebuie să lipsească și trebuie obligatoriu să conțină informații despre specie și soi, de unde provine materialul săditor. Din păcate, astfel de documentații sunt ușor de falsificat, așa că revenim cu primul sfat, acela de a opta pentru un comerciant autorizat sau pe care îl cunoașteți a fi serios.

3.Verificați rădăcinile puietuluipentru a vă asigura că sunt sănătoase. Dacă nu se văd, puteți cere vânzătorului să desfacă ambalajul pentru o verificare amănunțită.

4.Nu cumpărați material săditor cu rădăcini tăiate foarte scurt, un factor care scurtează viața pomilor. Neavând sistemul radicular bine ancorat, nu are cine să îl hrănească din pământ și să îl ajute să crească.

5.Sistemul radicular trebuie să fie proporțional cu puietul. Dacă nu există o corelare între sistemul radicular și partea aeriană, pomul nu poate să pornească „sănătos” în vegetație astfel că face niște frunzulițe cât un bănuț și după aceea se usucă.

6. Coaja de pe rădăcini trebuie să fie neatacată de mucegaiuri,iar suprafața secționată trebuie să aibă culoarea albicioasă și aspect de frăgezime. La rădăcinile bolnave sau ofilite, culoarea este cafeniu-închis.

7. Pomii trebuie să fie tineri de un an-doi, cu cel puțin 2-3 rădăcini laterale, să aibă minimum un metru înălțime și, de preferat 0,8-1 m, pentru pomii de un an.

8. Tulpina trebuie să fie dreaptă, fără răni, urme de boli sau dăunători.

9.Asigurați-vă că achiziționați soiul pe care îl doriți.Cereți vânzătorului să vă ofere detalii despre perioada de rodire, sensibilitățile soiului sau dacă necesită lucrări speciale. Astfel, veți ști din timp ce aveți de făcut pentru a avea fructe gustoase și sănătoase.

10.Cumpărați material săditor autohton.Este adaptat condițiilor de la noi din țară, așa că va rezista iernilor grele și verilor cu arșită specifice climei din R. Moldova.

N.B.: Plantarea pomilor fructiferi se recomandă a fi făcută toamna, iar în locurile unde pomii nu rezistă peste iarnă, se pot face replantări la primăvară. Astfel, se câștigă luni bune până la prima producție, cu condiția ca materialul săditor să fie de bună calitate.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md