13:59:06 27.04.2024
Stiri

Zeci de patrupezi RĂNIȚI în adăposturile ARHIPLINE

Social 14.11.2015 13:04 Vizualizări1308 Autor: Victoria Bortă
Zeci de patrupezi RĂNIȚI în adăposturile ARHIPLINE facebook.com


Pe străzile Chișinăului vedem adesea câini sau pisici fără stăpân a căror casă a devenit strada și care trăiesc din mila trecătorilor sau a locatarilor din împrejurimi, înfruntând friguri, ploi și boli.

Sensibilizați de animalele solitare și atacate, mai mulți iubitori de câini și pisici au creat adăposturi și centre de asistență pentru a le proteja. În decursul ultimilor ani, circa opt adăposturi au fost create în diferite zone ale Republicii Moldova.

Accidentate pe străzi

Cele mai multe animale sunt găsite pe străzi, fiind accidentate, bolnave sau într-o stare deplorabilă, pentru că nimeni nu are grijă de ele. Din contra, unii le otrăvesc sau le agresează.

O fetiță din clasa a șasea pe nume Milena a găsit în apropierea casei un cățeluș rănit, l-a luat acasă, l-a spălat, l-a hrănit, însă îl ține într-o cutie în scara blocului, pentru că părinții nu îi permit să aibă un animal de companie acasă. Din această cauză, ei au apelat la un adăpost din apropierea Chișinăului, numit „Datcha”.

Adăpostul este unul individual și întreține peste o sută de maidanezi. „Întrucât săptămânal în adăpost sunt aduse noi animale, deja nu mai avem unde să le ținem”, spune fondatoarea acestuia, Irina Marcu.

Donații

Adăpostul trăiește doar din donații. „Eu anunț medicamentul de care avem nevoie și cel care vrea să doneze îl cumpără și ni-l aduce sau cumpăr eu medicamentul și postez pe pagina noastră de Facebook bonul de plată, pentru ca totul să fie transparent”, spune proprietara adăpostului, care de peste zece ani luptă pentru protecția animalelor.

De asemenea, printre donatori sunt și cetățeni care au locuit aici, dar acum lucrează peste hotare. Persoane din Italia, Germania, Dubai și chiar din Statele Unite ale Americii încearcă să ajute animalele de la noi, care au o soartă diferită de a celor din țările civilizate.

Martoră la cazuri oribile

Adăpostul este creat dintr-o inițiativă individuală a proprietarei, care nu are nicio tangență cu acest domeniu, activând ca traducător și programator. Cu toate acestea, adoră animalele și își dorește ca acestea să fie protejate.

„Am fost martoră la multe cazuri oribile, în care câinii din stradă au fost otrăviți. Nu uciderea în masă este soluția, ci sterilizarea acestora și protejarea lor în adăposturi”, consideră Irina Marcu.

Potrivit proprietarei, sunt puțini cei care vor să ia un patruped acasă. „O dată la jumătate de an apare cineva, care vrea să adopte un cățeluș. De obicei, câinii de rasă sunt adoptați mai repede, însă maidanezilor nimeni nu vrea să le acorde atenție”, spune femeia, care încearcă să producă schimbări prin propriile acțiuni.

Adăposturi pline

Despre faptul că puțini sunt cei care vor să aibă grijă, cu-adevărat, de un animal menționează și Ion Gnilenco, președintele Centrului de asistență „Cățeluș” din comuna Ciobanovca, raionul Anenii Noi.

Reprezentanții acestuia au pus însă și niște reguli de adoptare, pentru că li s-a întâmplat ca un animal adoptat să ajungă iarăși rănit la ei. „Atunci când dăm un animal, stăpânul trebuie să îl întrețină, să îl trateze, să îl vaccineze, iar noi îl verificăm de două ori pe an”, spune Ion Gnilenco.

Centrul de asistență „Cățeluș” găzduiește circa 300 de animale și chiar dacă mai sunt cei care aduc maidanezi, centrul nu are condiții să primească mai multe, din cauza cheltuielilor și a lipsei de spațiu.

Adopția animalelor

Alte adăposturi de animale pot fi găsite în satul Băcioi, satul Colonița, în orașul Bender ș.a. Pentru a salva animalele, în R. Moldova a fost creat și un site special, astfel încât cei care își doresc să aibă un animal de companie acasă pot să îl găsească cu ușurință.

Totodată, cei care nu pot întreține un animal nu trebuie să îl lase în stradă, dar pot să îi găsească un stăpân postând o fotografie și un număr de telefon pe același site.

Responsabilii site-ului susțin că peste 500 de animale și-au găsit casă prin intermediul acestei platforme online.

Efectul antistres

Potrivit specialiștilor, animalele de companie au un efect antistres asupra omului, oferă afecțiune și dragoste necondiționată. „De obicei, acestea sunt acelea care îți alungă singurătatea și te pot convinge doar cu o singură privire să le ții companie lor și să nu simți nevoia să pleci de acasă”, ne convinge psihologul Dorina Vasilache.

Cel mai mare impact, totuși, patrupezii îl au asupra celor mici. „Copiii sunt sinceri și inocenți, iar animalele sunt cei mai buni detectori de minciuni, iată de ce un copil care are un animal de companie are psihicul puternic și mereu este bine dispus”, adaugă psihologul, care consideră că un animal îngrijit nu poate fi periculos nici pentru copii, nici pentru familie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md