16:19:32 03.05.2024
Stiri

OPINIE // „Plahotniuc are cinci variante pentru a acționa. Poate ajunge la ÎNCHISOARE la primăvară sau în toamna anului 2016”

Politică 12.11.2015 16:48 Vizualizări4561 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Plahotniuc are cinci variante pentru a acționa. Poate ajunge la ÎNCHISOARE la primăvară sau în toamna anului 2016”


„SUA nu sunt de acord ca R. Moldova să schimbe cursul de dezvoltare „proeuropean”, chiar dacă acesta arată groaznic astăzi. De acest lucru încearcă să profite Plahotniuc, care se propune în calitate de singura alternativă ca să nu vină peste R. Moldova Putin. Occidentul nu-l crede”, scrie jurnalistul Dmitri Ciubașenco.

Potrivit acestuia, Occidentul are nevoie acum de Plahotniuc, dar ultimul oricum va fi sacrificat și va ajunge la închisoare. „Cei din Vest mai au nevoie de Plahotniuc, pentru că înțeleg că tot sistemul e controlat de el. Doar de oligarh depinde dacă va fi învestit Guvernul și dacă va fi ales președintele țării. Acum, toți ambasadorii vor să câștige timp, să constituie o majoritate „proeuropeană” și să fie ales președintele, fie chiar și Nicolae Timofti. Ulterior nu va mai fi nevoie de Plahotniuc. Poate fi aruncat în închisoare ca Filat sau poate să fie alungat din R. Moldova. Plahotniuc vrea și el să câștige timp, doar că el vede lucrurile altfel. Acesta vrea să rămână în libertate, dar în același timp să rămână cu banii și cu puterea”, crede jurnalistul.

Astfel, Ciubașenco crede că Plahotniuc are la dispoziție cinci variante pentru a acționa în continuare și, probabil, va alege ca R. Moldova să rămână în continuare în „băltoaca” în care se află.

    1. Să fie constituită o alianță PD-PLDM-PL-PPEM. Pe așa formulă insistă Occidentul. Aceștia sunt gata să ofere finanțare unui astfel de Guvern. Cei din PLDM vor fi convinși să accepte asta. În așa caz, liberal-democrații vor cere reforme veritabile, demisiile procurorului general, directorului CNA, judecătorilor și a tuturor celor pe care se menține sistemul instituit de Plahotniuc. PLDM poate să solicite numirea în funcțiile-cheie din justiție specialiști de peste hotare. Acest scenariu nu-i convine lui Plahotniuc. În ultimele zile vedem că cei din PD nu mai critică așa tare PLDM-ul. Liberal-democrații sunt chemați în noua alianță. Dacă se reușește să învestească un Guvern și să aleagă președintele, atunci acest Parlament va supraviețui până în 2018. Plahotniuc nu va ajunge până în 2018, pentru că americanii îl vor elimina.

    2. O majoritate de „tehnocrați” PD-PCRM-PPEM și toți cei care se vor alătura. Mihai Ghimpu va rămâne în opoziție pentru a distruge PLDM și să fie un oponent pentru Platforma „DA”. Cu așa Guvern, Occidentul nu va acorda bani R. Moldova, în schimb Plahotniuc va controla mai departe sistemul și poate candida și pentru funcția de președinte al țării. În așa caz, Occidentul nu va avea nimic împotrivă dacă la Chișinău va fi „maidan”, iar Plahotniuc va ajunge ca Viktor Ianukovici.

    3. O coaliție de stânga PD-PSRM-PCRM. Asta i-ar permite lui Plahotniuc să păstreze puterea și sistemul, dar socialiștii spun că nu vor face niciun fel de alianțe și vor alegeri anticipate.

    4. Situația când nu e pace și nici război. Astfel încât băltoaca în care ne aflăm să fie păstrată cât mai mult timp, iar alegerile să tot fie amânate. Precedente în acest sens sunt. Mihai Ghimpu și Marian Lupu au îndeplinit interimatul timp de doi ani și șapte luni. Curtea Constituțională de buzunar va găsi o explicație în acest sens. Unica necunoscută e reacția ambasadorilor și a străzii. În cele din urmă, alegerile vor trebui să aibă loc.

    5. În primăvara-vara anului 2016 să aibă loc alegeri anticipate la care PD și PCRM să participe într-un bloc comun. Problema cu ratingurile poate fi soluționată, mai ales dacă va fi păstrat sistemul actual. Alegerile pot fi falsificate, iar oligarhul să aibă rezultatul de care are nevoie.

„Să fiți în locul lui Plahotniuc ce ați face? Să vadă cum Occidentul salvează PLDM nu vrea. De asemenea, el nu vrea să stea la închisoare. Astfel, dânsul va alege băltoaca în care ne aflăm și haosul. Se va pregăti pentru alegerile parlamentare ordinare. Unica soluție e ca oamenii să se opună acestui scenariu, deoarece Occidentului îi este în cot de Moldova”, conchide Dumitru Ciubașenco în editorialul său de pe pan.md.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md