20:07:20 04.05.2024
Stiri

Iubiri celebre // Doar dăruind vei dobândi

Social 29.03.2015 16:40 Vizualizări1496 Autor: Ziarul National


Iubiri celebre // Doar dăruind vei dobândi sursa: google.ro

Oameni iluștri //Antoine de Saint-Exupéry

Credea cu tărie că, în viaţă, împlinirea vine din capacitatea omului de a se dărui. Orice altă împlinire o considera stearpă şi lipsită de sens. „A dărui înseamnă a arunca un pod peste abisul singurătăţii tale”. El a aruncat în timpul vieţii numeroase astfel de poduri.

Nu a dăruit oamenilor cuvinte, ci înţelegere. Nu a dăruit îmbrăţisări false, ci încurajări din inimă.

Consuelo

Consuelo Suncín-Sandoval Zeceñase căsătorește la 19 ani cu un funcționar de care divorțează peste trei ani. Peste câteva luni, acesta moare într-un accident feroviar, Consuelo devenind văduvă la 22 de ani. Se căsătorește a doua oară peste alți trei ani. Al doilea soț, diplomat și jurnalist, moare și el la unsprezece luni după nuntă, lăsându-i o mare avere.

La 30 de ani îl cunoaște pe Saint-Exupéry. Femeie inteligentă şi foarte cultivată, împreună au creat o lume aparte. O lume bogată în tandrețe, romantism și inspirație. „Sărută-mă, altfel mă înec”, au fost cuvintele cu care Antoine a cucerit-o pe Consuelo în timp ce mima o prăbușire cu avionul pe care îl pilota.

Căsnicia lor a fost însă erodată în timp de multitudinea misiunilor militare pe care Antoine le avea. De asemenea, conform criticilor din acea vreme, ambii au avut relații extraconjugale.

Dar în ciuda tuturor obstacolelor, dispariția lui Saint-Exupéry în 1944 a secătuit-o pe Consuelo de lacrimi și a împins-o să scrie povestea relației lor.

Muncă asiduă

Pentru Exupéry, fiecare zbor era o aventură. A zburat cu cockpit-ul deschis, trebuia să lupte cu furtuni de nisip în deşert, a riscat să fie împuşcat de membrii triburilor din acea zonă. Activitatea din Sahara l-a inspirat să-şi petreacă nopţile scriind despre dragostea sa de zbor.
Dacă zbura noaptea, scria ziua; dacă zbura ziua, scria noaptea. Acestea erau activităţile sale curente. A reuşit treptat să-şi facă un renume. După câteva premii literare obţinute, vine cartea sa de căpătâi - „Micul prinţ”.
La doar un an distanţă, este dat dispărut într-o misiune. Avea doar 44 de ani.

Misterul morţii

S-a crezut iniţial că, din cauza unei defecţiuni, s-a prăbuşit în mare. Alţii afirmau că s-ar fi sinucis. Era însă prea experimentat pentru a nu se salva şi mult prea însetat de viaţă pentru a renunţa la ea.
După 60 de ani de la moartea lui, doi jurnalişti francezi afirmau că ar fi fost doborât de un avion german. Pilotul acestuia, acum la vârsta de 88 de ani, trăieşte şi astăzi. „În timp ce-l urmăream, spuneam: «Mai băiete, dacă nu fugi, praf te fac». N-am tras în fuzelaj, ci în aripi. L-am atins. Zincul s-a lăsat. Drept în apă. S-a prăbuşit în mare. Nimeni nu s-a catapultat. Nu l-am văzut pe pilot. Câteva zile mai târziu, am aflat că era Saint-Exupéry. Am sperat, am sperat tot timpul că nu era el. În tinereţea noastră îl citisem cu toţii, îi adoram cărţile, ştia să descrie admirabil cerul, gândurile şi sentimentele piloţilor. Dacă ştiam, n-aş fi tras. Nu asupra lui”.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md