03:22:17 20.05.2024
Stiri

FOTO // La 95 de ani: Expoziția ANIVERSARĂ a longevivei artiste Valentina Rusu-Ciobanu

Social 03.11.2015 17:23 Vizualizări1948 Autor: Victoria Bortă
FOTO // La 95 de ani: Expoziția ANIVERSARĂ a longevivei artiste Valentina Rusu-Ciobanu


Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu la cei 95 de ani împliniți de curând a participat astăzi la vernisarea expoziției sale. O selecție de peste 30 de lucrări de pictură realizate de artistă de-a lungul timpului pot fi admirate la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

În mijlocul celor mai cunoscute tablouri ale sale, pictorița a menționat că nu se aștepta niciodată să ajungă la așa o vârstă înaintată.

„În familia noastră erau mulți membri longevivi, dar eu nu mă așteptam să fiu printre ei”, a precizat cu multă emoție artista, mulțumind tuturor că au venit la expoziție.

Printre cele mai celebre tablouri expuse sunt „Fată în roşu” (1974), „Citate din istoria artelor” (1978), „Micul dejun” (1979), dar și portrete ale personalităților marcante din domeniul culturii, toate fiind selectate din fondurile muzeului.

Cu multă modestie, fiul pictoriței, cunoscutul grafician Lică Sainciuc, a spus că a fost inspirat de opera mamei sale. „Eram trei artiști în casă, dar ei nu mă încurcau și asta e bine. Fiecare se ocupa cu arta lui”, a povestit Lică Sainciuc pentru Ziarul NAȚIONAL.

Mai mulți dintre cei prezenți au menționat că ar fi necesar să se edifice un muzeu la casa artistei pentru ca doritorii să se poată bucura de opera cuplului Glebus Sainciuc și a Valentinei Rusu-Ciobanu.

De asemenea „ar fi bine ca atunci când pictorița va împlini 101 ani, opera integră a acesteia să o avem în toate bibliotecile din Republica Moldova, dar și din lume”, a subliniat criticul de artă Tudor Braga.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 la Chișinău. Studiază desenul în clasa lui Alexandru Plămădeală. În 1942, Valentina Rusu-Ciobanu devine studentă la Academia de Arte Frumoase din Iași (clasa de studiu a profesorului Cosmovici).

Doi ani mai târziu revine la Chișinău datorită circumstanțelor istorice, reia studiile la Școala de Arte „I. Repin”.

Artista este deținătoare a mai multor titluri onorifice și a luat parte la numeroase expoziții republicane și de peste hotare: România, Bulgaria, Polonia, Canada, Siria, Irak, Franța.



Expoziția poate fi văzută până la 6 decembrie curent la Muzeul Național de Artă al Moldovei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md