08:04:21 08.05.2024
Stiri

Locuitorii Chișinăului SOLICITĂ autorităților introducerea transportului public NOCTURN

Social 03.11.2015 11:56 Vizualizări1222 Autor: Victoria Bortă
Locuitorii Chișinăului SOLICITĂ autorităților introducerea transportului public NOCTURN


Doi internauți au demarat o acțiune de colectare a semnăturilor pentru a solicita primăriei organizarea circulației transportului public pe timp de noapte în Chișinău.

Este vorba de Ivan Țurcan și Radu Osipov – doi masteranzi ai Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, dar și fondatori ai paginii „I love Chișinău”.

Ideea a pornit de la faptul că transportul public nu circulă la ore târzii, dar fiecare dintre locuitori a fost nevoit măcar o dată să se întoarcă târziu de la muncă, de la o petrecere sau din alte motive. Pe de altă parte, taxiurile sunt greu de găsit și sunt prea costisitoare.

„Odată cu orele 23:00, cetățeanul este nevoit să plătească serviciile de taxi care sunt de circa 15-20 de ori mai costisitoare și nu aduc atât de mulți bani în buget. Serviciile publice trebuie să fie de calitate și să funcționeze în astfel de mod, încât să satisfacă necesitățile populației. În acest sens, poate fi introdus transportul public de noapte”, menționează autorii petiției.

Introducerea transportului public de noapte se poate face treptat. În primul rând, ar trebui de luat în considerare următoarele mențiuni: cele mai populate cartiere ale Chișinăului; cele mai solicitate rute; rezultatele primite după introducerea transportului de noapte.

Autorii petiției propun trei etape la implementarea transportului public de noapte: transport până la ora 1:00 pe două rute (de exemplu, troleibuzul 22 și 10); transport până la ora 2:00/3:00 pe patru rute; transport până dimineață pe patru rute.

„Prețul biletului poate crește de la 2 lei la 4/5 lei, oricum este mai ieftin decât 30-40 de lei pe taxi. Autobuzul ar putea să circule o dată la 30/60 de minute, în funcție de zile ale săptămânii și de cifrele ce arată solicitarea transportului”, susțin tinerii.

Petiția a acumulat în mai puțin de o zi circa 1 600 de semnături, iar locuitorii susțin inițiativa prin numeroase comentarii. „Cred că este o metodă foarte bună ca să fie transport pentru a putea circula până târziu și a economisi niște bani”, spune Veronica.

Un alt susținător, Grigori Țurcanu, consideră că „în toate orașele mari există transport public de noapte. Intervalul de timp diferă, dar în medie este de maximum 30 de minute. Sperăm că se va implementa și la noi acest lucru”.

Petiția pentru transportul public de noapte poate fi semnată AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md