09:15:45 09.05.2024
Stiri

PLDM nu s-a dus astăzi la întâlnirea cu Lupu, Ghimpu și Leancă. Democrații se arată siguri că noua alianță va fi „pe trei ani”

Politică 30.10.2015 20:35 Vizualizări1378 Autor: Ziarul National
PLDM nu s-a dus astăzi la întâlnirea cu Lupu, Ghimpu și Leancă. Democrații se arată siguri că noua alianță va fi „pe trei ani”
Marian Lupu


O primă întâlnire în încercarea de a forma o nouă majoritate parlamentară s-a desfășurat astăzi cu participarea democraților, liberalilor, reprezentanților grupului Leancă și a celor doi deputați neafiliați din Legislativ.

Reprezentanții Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM )nu s-au prezentat la negocieri, fiindcă abia duminică are loc ședința Consiliului politic al partidului în cadrul căreia se va decide dacă formațiunea va participa sau nu la negocieri.

Potrivit deputatului Iurie Leancă, toți cei prezenți astăzi la discuții înțeleg că „țara este într-o stare critică, dramatică” și că este nevoie ca, în cel mai scurt timp, să fie creată o majoritate stabilă care să continue parcursul european.

Liderul liberal, Mihai Ghimpu, a spus că liberalii nu vor accepta o guvernare minoritară și nu vor face coaliție nici cu comuniștii, nici cu socialiștii.

„Se apropie luna noiembrie când trebuie să vină Fondul Monetar Internațional și fără un Guvern nu va veni. (…) Eu vreau să trecem de data de 15 (octombrie – n.r.), am trecut și noi prin asta”, a spus Ghimpu.

Potrivit liberalului, la această etapă este greu de spus cui i-ar reveni postul de premier, chiar dacă practica europeană arată că formațiunii cu cele mai multe mandate i se cuvine funcția. „Leancă poate fi un bun premier. Dar trebuie și ceilalși să spună lucrul acesta. Și PLDM poate pretinde la funcția de premier”, a spus politicianul.

Președintele democraților, Marian Lupu, a apreciat discuția de azi ca fiind una „constructivă”, iar cei prezenți au vorbit despre cum ar trebui să funcționeze în viitor Guvernul, cum trebuie să fie relațiile cu partenerii de dezvoltare și despre instituționalizarea integrării europene prin crearea unui minister aparte.

Lupu a mai spus că așteaptă ședința Consiliului politic al PLDM și luni dimineața va lansa încă o invitație la discuții. „Avem la dispoziție maximum două-trei săptămâni pentru învestirea Guvernului”, a spus acesta.

Lupu s-a arătat sigur că noua majoritate parlamentară va fi creată „pentru trei ani de zile”, fiindcă „avem nevoie de stabilitate”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md