15:00:43 09.05.2024
Stiri

CEDO le va face dreptate profesorilor școlilor cu predare în limba română din Transnistria

Social 30.10.2015 16:58 Vizualizări1082 Autor: Stela Mihailovici
CEDO le va face dreptate profesorilor școlilor cu predare în limba română din Transnistria adevarul.md


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a înștiințat pe 20 octombrie Guvernele R. Moldova și Rusiei despre cauza inițiată de directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev și alți 13 profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, ce s-au plâns că le-a fost violat dreptul la libertate și siguranță,

Plângerea a fost depusă în 2014 după ce Ion Iovcev, contabilul și șoferul Liceului „Lucian Blaga”, care aduceau salariile pentru angajații instituției, au fost reținuți de așa-zisele autorități de la Tiraspol, fiind învinuiți că au săvârșit contrabandă cu mijloace bănești.

Totodată, în cererea depusă la CEDO, reclamanții au invocat violarea dreptului la respectarea vieții private și de familie, ca urmare a interdicțiilor de utilizare a limbii române în baza alfabetului latin.

Un alt aspect invocat de reclamanțIi, care ocupă funcții de administrare în școlile din Transistria, este violarea art. 8 al Convenției sub aspectul verificării corespondenței și înregistării convorbirilor telefonice.

Reclamanții sunt reprezentați la CEDO de către avocaţii Asociației Promo-LEX. Directorul instituției, Alexandru Postică, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că existe șanse mari ca profesorii din școlile cu predare în limba română din Transnistria să fie despăgubiți de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

„Comunicarea cererii guvernelor R. Moldova și Rusiei este o etapă importantă, pentru că aici ajunG doar 2-3% din plângerile depuse la CEDO. Până în luna martie 2016, Guvernul trebuie să depună observațiile asupra dosarului”, a precizat Postică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md