18:39:55 06.05.2024
Stiri

O nouă FRAUDĂ! Două milioane de euro, pierdute de BEM într-un off-shore

Anticorupție 23.10.2015 11:41 Vizualizări3053 Autor: Stela Mihailovici
O nouă FRAUDĂ! Două milioane de euro, pierdute de BEM într-un off-shore


Banca de Economii încearcă prin instanța de judecată sa-și recupereze 2,4 milioane de euro care au ajuns la o companie off-shore din Panama.

Pe 27 octombrie 2010, SRL „TI-Bind” (fondată de Muzîcantschi Boris în 1992, cu adresa juridică pe strada Alexandru cel Bun 83) a luat un credit de la Banca de Economii în valoare de 1,5 milioane de euro și a gajat echipament tehnic.

Până în martie 2014, agentul economic nu a achitat creditul, acumulând o datorie de 2,4 milioane de euro (aproape 38 de milioane de lei) . Când firma și-a declarat insolvabilitatea, BEM a cerut în instanță să-i fie validată creanţa.

Acest lucru nu a fost posibil, pentru că „TI-Bind” nu mai avea mijloace fixe sau mărfuri în proprietate. Toate bunurile reflectate la conturile contabile, inclusiv cele gajate la BEM, au fost transmise companiei SC „Intersoft Universal AG” din Panama, față de care agentul economic din R. Moldova ar fi avut o datorie de 2,1 milioane de euro.

Încasarea bunurilor SRL „TI-Bind” în beneficiul SC „Intersoft Universal AG” a fost dispusă de Judecătoria sectorului Râşcani pe 26 iunie 2013. Banca de Economii a contestat în instanță decizia.

În
document se spune că „factorii de decizie a SRL „TI-Bind” au săvârşit cu certitudine operaţiuni frauduloase, în urma cărora bunurile proprietate a debitorului au fost transmise cu drept de proprietate unei companii off-shore”.

Astfel au fost încălcate normele imperative cu privire la gajul bunurilor mobile, care stabilesc „inadmisibilitatea înstrăinării bunurilor gajate fără acordul creditorului gajist, precum şi stabilesc prioritatea necondiţionată a creditului garantat de a-şi satisface creanţa garantată din costul bunurilor gajate”.

Pe 21 octombrie curent, Curtea Supremă de Justiție a acceptat pretențiile Băncii de Economii și a declarat nule actele care au permis transmiterea bunurilor „TI-Bind” către firma off-shore din Panama. Decizia este irevocabilă.

Respectiv, compania străină ar trebui să restituie BEM-ului toate echipamentele care au fost gajate sau să plătească cele 2,4 milioane de euro pe care le datorează „TI-Bind” instituției financiare.

Același off-shore implicat într-o altă fraudă

Aceeași schemă și același off-shore au fost utilizate și la delapidarea altor 2,2 milioane de euro de la BEM, împrumutate în iulie 2010 de SRL „Alit”. Compania a încheiat cu banca nouă contracte prin care a gajat mai multe mijloace fixe, articole de parfumerie şi cosmetică, echipament tehnic.

După ce firma a fost declarată falimentară și BEM-ul a cerut instanței de judecată admiterea creanței, s-a constatat că agentul economic nu mai are nici un bun pentru că au fost preluate de off-shorul SC „Intersoft Universal AG” din Panama.

Din acest litigiu, BEM urmează să recupereze 40,6 milioane de lei.

Potrivit datelor deschise din registrul din Panama, firma a fost fonadată în iunie 2010 de cetățeanul Fernando Enrigue Montero de Gracia. Acesta este și proprietarul altor șase companii off-shore.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md