14:03:31 27.04.2024
Stiri

Viceministrul Justiției: CNA „migrează de ici-acolo, în funcție de interesul unui sau altui partid”

Politică 22.10.2015 18:02 Vizualizări2631 Autor: Ziarul National
 Viceministrul Justiției: CNA „migrează de ici-acolo, în funcție de interesul unui sau altui partid”
Sabina Cerbu, viceministrul Justiției


Democrații, socialiștii și comuniștii au votat astăzi, în mare grabă, pentru revenirea Centrului Național Anticorupție (CNA) sub control parlamentar.

Votul a venit după ce premierul Valeriu Streleț a solicitat printr-un demers președintelui Nicolae Timofti demiterea șefului instituției, Viorel Chetraru, inclusiv pentru faptul că principalul învinuit de fraudele de la Banca de Economii, Ilan Șor, este în libertate.

Viceministrul Justiției, Sabina Cerbu, a criticat acest lucru.

„Nu contează cum va putea sau nu demis șeful acestei instituții, trist e că aceasta migrează de ici-colo în funcție de interesul unui sau altui partid politic. Mai mult, „avem” tupeul să îmbrăcăm sub frumoasa condiționalitate din Acordul de asociere - consolidarea independenței instituționale. Deja-vu”, a scris viceministrul pe o rețea de socializare.

Și experta anticorupţie, Mariana Kalughin, consideră că decizia face parte dintr-un ping-pong între diferite partide şi interese politice, iar resubordonarea nu asigură independenţa instituției.

„Politicul face în continuare ce vrea cu această instituţie. Este o trecere infinită de la Guvern la Parlament şi viceversa, un exerciţiu inutil care îi distorsionează activitatea şi stabilitatea. Dacă peste jumătate de an raportul de forţe se schimbă, ne putem trezi cu CNA-ul dat înapoi, ceea ce este absolut ieşit din comun”, a declarat Mariana Kalughin pentru anticorupție.md.

Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice a afirmat pentru aceeași sursă că subordonarea faţă de Legislativ nu este cea mai bună alegere.

„Nu cunosc exemple de ţări în regiune, unde controlul parlamentar să funcţioneze adecvat. Legislativul este un institut politic şi colegial - o decizie este luată de mai multe persoane, prin vot, fără nicio justificare. Când o instituţie are 101 şefi, nu pot să cred că ea funcţionează mai bine decât atunci când indicaţiile vin de la o persoană. Totodată, din păcate, avem probleme mari cu integritatea parlamentarilor şi finanţarea partidelor politice”, a motivat experta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md