09:24:08 08.05.2024
Stiri

Zeci de companii din Republica Moldova și Polonia, reunite la Chișinău

Economie 21.10.2015 10:36 Vizualizări1648 Autor: Victoria Bortă
Zeci de companii din Republica Moldova și Polonia, reunite la Chișinău


Forumul Moldo-Polonez de Eficienţa Energetică s-a desfășurat în premieră pe 20 octombrie curent la Chișinău. Scopul evenimentului a fost de a stabili legături de colaborare și de a facilita schimbul de experiență între companiiile din cele două țări.

Forumul a întrunit 65 de companii din Polonia şi R. Moldova, care activează în următoarele domenii: energie regenerabilă, tratarea apei, eficienţa energetică, gestionarea deşeurilor şi producerea energiei prin cogenerare.

La eveniment au participat și reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova, care au accentuat oportunitatea și necesitatea organizării întrunirilor bilaterale.

Potrivit viceministrului Economiei al R. Moldova, Valeriu Triboi, „sporirea eficienței energetice reprezintă unul dintre obiectivele de bază ale politicilor energetice din Republica Moldova, atât la producerea, transportul, distribuția, furnizarea energiei și combustibililor, cât și la utilizarea eficientă prin retehnologizarea sectorului real și promovarea acțiunilor de conservare”.

Diversificarea genurilor de combustibil utilizate pe teritoriul țării, a căilor de import a resurselor energetice și implicarea în balanța de consum a energiei regenerabile este un alt scop pe care Republica Moldova și l-a trasat pentru dezvoltarea sectorului energetic.

„Și, nu în ultimul rând, ne dorim să atragem investiții private în reabilitarea și construcția obiectivelor energetice, astfel încât beneficiile instrumentelor de eficientizare să fie resimțite de către consumatorii finali, adică cetățenii Republicii Moldova”, a subliniat Valeriu Triboi.

Organizatorii Forumului și-au propus preluarea bunelor practici în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile, implementarea acestora în sistemul național, susținerea formării parteneriatelor economice între agenții economici din ambele țări și atragerea investițiilor străine pentru modernizarea sectorului.

„Polonia poate servi drept exemplu de bune practici pentru ţara noastră în ceea ce privește implementarea măsurilor de eficientizare energetică și reducerea facturilor pentru resursele consumate”, a spus preşedintele Asociaţiei Europene a Tinerilor Antreprenori din Republica Moldova, Alexandrina Robu.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Europeană a Tinerilor Antreprenori (YEBA), în colaborare cu Asociaţia Patronală în Domeniul Energetic din Moldova (APDE).


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md