08:16:10 09.05.2024
Stiri

Ponta: R. Moldova nu are nevoie de vorbe și încurajări doar verbale din partea României

Știri 19.10.2015 17:36 Vizualizări1387 Autor: Ziarul National
Ponta: R. Moldova nu are nevoie de vorbe și încurajări doar verbale din partea României zf.ro


Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în timpul dezbaterilor din plenul Senatului referitoare la Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, că este meritul întregii clase politice din țara noastră „faptul că poate face ceva concret pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”.

Potrivit premierului, acest sprijin este „absolut necesar” pentru Republica Moldova, aflată „într-un moment extrem de dificil financiar și bugetar” ca urmare a sancțiunilor impuse de Federația Rusă, „pentru că Republica Moldova a semnat Acordul de asociere la UE și s-a alăturat țărilor europene în opoziție față de agresiunea Federației Ruse”, dar și din cauza problemelor din sistemul bancar.

„Este un moment în care Republica Moldova nu are nevoie doar de vorbe și încurajări doar verbale din partea României. Are nevoie de sprijin concret. (...) Cred că este un moment în care, fără a câștiga din punct de vedere financiar, România poate să arate că ajută în momente dificile. Precizez că împrumutul se face cu o dobândă egală cu dobânda plătită de către statul român.

Practic, nu pierdem nimic, nici nu câștigăm nimic. Ideea nu este de a avea o afacere cu Republica Moldova, ci de a-i sprijini”, a spus Ponta, adăugând că una dintre condițiile stipulate în acord prevede obligativitatea ca Guvernul de la Chișinău să negocieze și să încheie un acord cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială.

Premierul a precizat că, împreună cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a finalizat calculele pentru cea de a doua rectificare bugetară a anului în curs și „pentru anumite domenii se alocă mai mulți bani decât cele 150 de milioane împrumutate Moldovei”.

„Cred că ar fi fost un gest meschin din partea României să spună „nu” solicitării de ajutor”, a mai spus Ponta, citat de Agerpres.

Potrivit memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicita examinarea posibilității acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranșe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua de 50 de milioane de euro în 2016 și a treia de 40 de milioane de euro în 2017.

Conform documentului menționat, motivul solicitării acestui împrumut îl constituie „sursele insuficiente pentru finanțarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB în 2015”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md