14:02:51 06.05.2024
Stiri

Marian Crișan: „Două spații geografice - aceeași cultură”

Știri 18.10.2015 15:00 Vizualizări1832 Autor: Victoria Bortă
Marian Crișan: „Două spații geografice - aceeași cultură” facebook.com


Perspectivă // „Chișinăul trebuie să fie unul dintre locurile în care filmul românesc este adus la zi”

Cele mai de succes pelicule românești vor fi proiectate în cadrul unui eveniment cu genericul „Zilele filmului românesc”, care va avea loc în perioada 21-25 octombrie curent la Cinematograful „Odeon” din capitală. Festivalul este organizat de către Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova „Alternative Cinema” și compania de producție cinematografică „Rova Film” din România.

Evenimentul de anvergură își propune să aducă în fața publicului autohton o selecție de circa 20 de filme de lungmetraj, documentare și scurtmetraje recente din rândul premierelor și succeselor cinematografiei române actuale, dar și clasice. Mai multe despre „Zilele filmului românesc”, desfășurat în premieră la Chișinău, ne spune directorul „Rova Film”, Marian Crișan.

Domnule Crișan, de unde a apărut ideea unui asemenea eveniment de anvergură, care se află la prima ediție?

Am fost la Chișinău de mai multe ori. Am avut proiecții cu primul meu lungmetraj „Morgen” în 2011, de aceea țin legătura cu mai mulți oameni de film de acolo. Ce am observat e că distribuția filmului românesc la Chișinău e aproape inexistentă.

Pe de-o parte, încercăm să schimbăm asta și să creăm o punte de distribuție a filmelor prin organizarea acestui eveniment. Pe de altă parte, cred că există un interes al cinefililor din capitala Republicii Moldova pentru filmul românesc recent. Chișinăul trebuie să fie unul dintre locurile în care filmul românesc este adus la zi.

S-au mai organizat anterior și alte festivaluri de film românesc mai specifice. Prin ce se distinge acest eveniment?

Din câte știu eu, nu există la ora actuală un eveniment cinematografic care să aducă la Chișinău filmele noi românești, așa cum se întâmplă în multe alte capitale din lume.

Evenimentul realizat, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, va aduce în fața publicului atât filme recente, cât și pelicule din istoria filmului, încercând să creeze un fel de retrospectivă a filmului românesc. Vrem, în același timp, să punctăm legăturile uneori ignorate dintre cele două cinematografii și culturi.

Mulți actori, regizori sau tehnicieni născuți în Republica Moldova au făcut carieră la cel mai înalt nivel în cinematografia română. Cred că e important ca acest fapt să fie cunoscut de publicul mai tânăr și să creeze premisa continuării legăturilor dintre cele două spații geografice care, din punctul nostru de vedere, fac parte din aceeași cultură.

Ce ne interesează este să creăm și premisele unei distribuții minime la început a filmului românesc de calitate în cinematografele din Chișinău. Cred că marile succese ale cinematografiei românești actuale merită văzute și programate în sălile de acolo.

În cadrul evenimentului sunt aduse circa 20 de filme diverse. Cum au fost selectate peliculele românești proiectate în cadrul festivalului?

Selecția este făcută împreună cu criticul de film Valerian Sava. Ce dorim noi să facem e să proiectăm anual filme românești „proaspete”, filme selectate în funcție de valoarea lor confirmată de critica de specialitate și de prezența în festivaluri internaționale de prima mână.

Pentru filmele din istoria cinematografiei române, selecția a fost făcută anul acesta, în colaborare cu Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

În program sunt incluse și seminare, lecții publice, întâlniri cu regizorii. Cât de importantă este interacțiunea publicului cu personalitățile din lumea cinematografică?

Cred că e important ca publicul și specialiștii din domeniu să interacționeze cu realizatorii, actorii și alți profesioniști activi. În acest an vom avea un seminar foarte interesant în care îl avem ca invitat pe Florin Lăzărescu - unul dintre scenariștii filmului „Aferim!”, care este una dintre cele mai importante pelicule românești din ultimii ani.

El va vorbi despre scenariul filmului, care conține un subiect controversat în istoria cinematografiei de pretutindeni.

Ce credeți despre cinematografia care se face la momentul actual în Republica Moldova?

Sper ca la Chișinău să se înființeze cât mai repede un Centru Național al Cinematografiei ca să existe un cadru instituțional pentru o colaborare efectivă.

Vă mulțumim!


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md