19:14:48 26.04.2024
Stiri

ANALIZĂ // Piața medicamentelor din R. Moldova, în prag de DEZASTRU! „Se atestă un DEFICIT semnificativ”

Știri 26.03.2015 16:31 Vizualizări1165 Autor: Virginia Nica
ANALIZĂ // Piața medicamentelor din R. Moldova, în prag de DEZASTRU! „Se atestă un DEFICIT semnificativ”


Numărul mic de tipuri de medicamente, prețurile fixe, procedura complicată de a înregistra în catalog denumiri noi și monopolul de pe piața medicamentelor sunt principalele cauze care au dus la situația când pe piață există un deficit de circa 35%, iar moldovenii nu au acces la pastile ieftine și vitale pentru organism.

Potrivit unui studiu al doctorului habilitat Alexandru Stratan, care activează în cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Catalogul Național de Prețuri la Medicamente conține în prima sa anexă doar 11 751 de poziții înregistrate din totalul de 350 000 de denumiri de produse medicamentoase.

Alexandru Stratan susține că moldovenii au acces foarte limitat la cele mai recente progrese din farmacologie – undeva la nivelul de un procent din total. „Problema actuală principală pentru farmaciști ține anume de aceste prețuri fixe în lei, de la care, conform regulilor în vigoare, nu te poți abate nici măcar cu un bănuț. Totodată, importatoriilor angro li se permite o majorare maximum posibilă a prețului producătorului cu 15%, iar farmaciilor – cu 25%. De aceea, ținând cont de prăbușirea leului în anul curent, acest gen de afacere a devenit neprofitabilă. Drept rezultat, furnizorii au încetat achiziționarea de la producători a anumitor poziții de medicamente și, evident, furnizarea acestora instituțiilor medicale, preferând să plătească amenzi în mărime de 5% din suma contractelor încheiate, astfel cum era prevăzut în contractele anterioare, în schimb să nu lucreze în pierdere. Din cauza fluctuațiilor semnificative continui ale cursului leului, mulți nu se grăbesc să-și reînregistreze prețurile, deoarece așteaptă o stabilizare cel puțin relativă a acestui curs”, se arată în studiul publicat pe site-ul Academiei de Științe a Moldovei.

Drept consecință, potrivit evaluărilor experților farmaciști, deficitul de medicamente în prezent constituie 30-35%. În general, procedura înregistrării medicamentelor pentru un termen de 5 ani este o una costisitoare și birocratizată. „Anume de aceea, de regulă, nu se importă produse ieftine, precum și medicamente care au o cerere nesemnificativă, deoarece acest lucru duce la ineficiența acestui gen de afaceri”, a explicat expertul.

Alexandru Stratan recomandă ca prețul final de comercializare a medicamentelor să fie calculat, reieșind din valoarea coordonată cu producătorul în valută străină, recalculată în lei conform cursului la data vămuirii produselor. „Pe piața medicamentelor în prezent se înregistrează o lipsă de medicamente contra astmului. Oamenii sunt nevoiți să cumpere medicamentele, inclusiv cele vitale, în străinătate sau să caute căi ilegale de achiziționare a acestora în țară, dar deja contra prețuri speculative foarte ridicate”, se mai spune în studiu.

Autorul analizei susține că, potrivit farmaciștilor, în R. Moldova tot mai evidentă este tendința de înlocuire a medicamentelor calitative ieftine și accesibile cu altele foarte scumpe. „A fost creat terenul pentru corupție, în care pentru acei care regulat plătesc mită, procedurile de înregistrare capătă caracter formal, iar pentru ceilalți - în fel și chip sunt complicate condițiile de furnizare și cerințele față de documente”, susține Alexandru Stratan.

Potrivit cercetării, crește monopolizarea pieței de medicamente, care contribuie la formarea acordurilor „de cartel”. În Europa, în scopul asigurării concurenței loiale, într-un șir de țări numărul de farmacii deținute de un singur proprietar este limitat. Spre exemplu, în Franța, Spania, Italia, Slovacia, Ungaria, Finlanda unui proprietar i se permite să posede nu mai mult de o farmacie. În Germania, Danemarca, Estonia – nu mai mult de patru.

„Reieșind din cele expuse, este evident că reglementarea pieței medicamentelor necesită o reformă fundamentală. Cu cât aceasta se întârzie, cu atât mai complicată și mai costisitoare va fi achiziționarea medicamentelor necesare”, conchide autorul analizei, Alexandru Stratan.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md