12:01:55 08.05.2024
Stiri

REPORTAJ FOTO // Hramul Chișinăului, celebrat în acest an cu muzică, frigărui, vin și proteste

Social 14.10.2015 16:52 Vizualizări1810 Autor: Victoria Bortă
REPORTAJ FOTO // Hramul Chișinăului, celebrat în acest an cu muzică, frigărui, vin și proteste


Miros îmbietor de frigărui, vin, expoziții, căluți, dar și protestatari putem vedea astăzi de Hramul orașului Chișinău în centrul capitalei. Preturile sectoarelor au adus tot ce au mai bun pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, acolo unde sunt expuse obiecte de artizanat și unde se vând tot felul de bunătăți pentru vizitatori.

De la copii la bunici, chișinăuenii s-au adunat să sărbătorească Hramul orașului, cel mai solicitat produs fiind vinurile. Zeci de vizitatori s-au năpustit la tarabele cu vinuri, gustând din licoarea bahică sau procurând sticle cu vin pentru a le lua acasă.

„Am dat 20 de lei pe sticlă, l-am cumpărat să-l trimit copiilor peste hotare, la Londra”, precizează doamna Valeria.

Nici cei care vând frigărui nu se plâng de lipsa vizitatorilor. „Câte oleacă, câte oleacă se adună lumea. Cred că vor fi mulți, ca întotdeauna. Noi propunem cârnăciori, mititei, carne de porc, pește… O porție de frigărui costă 35 de lei, iar un pește ajunge la 70 de lei”, ne spune și domnul Gheorghe, care coace carne în scuarul Catedralei.

La evenimentul grandios au venit și comercianți din republică pentru a-și vinde produsele. „Suntem de la gospodăria silvică Șoldănești. Am adus la Chișinău plante medicinale, gard, parchet, toate produse la noi. Plantele medicinale sunt cele mai solicitate, mai ales că sunt ecologice”, ne convinge Valeriu Mironov.

Chiar în mijlocul bulevardului putem vedea și căsuțe confecționate din nuiele, pănuși, papură, care prezintă o adevărată bucurie pentru copiii, ce se fotografiază emoționați în gospodăriile improvizate.

Tot pentru copii sunt plimbările cu căluți și ponei, care costă circa 20 de lei, dar de care micuții sunt foarte încântați. Alte atracții ale acestora sunt scrâncioburile, picturile pe față, dar și acadelele colorate.

Pe lângă faptul că au organizat expoziții diverse, unele preturi au organizat și concerte. „În fiecare an de Hramul orașului, Ciocana vine cu foarte multe evenimente. Este deja o tradiție să începem sărbătoarea cu colectivele de la Ciocana. O spun fără modestie, dar avem foarte mulți copii talentați, iar în partea a doua vor evolua colective artistice profesioniste”, spune prezentatoarea evenimentului, Gabi Lungu.

Atmosfera pare a fi destul de incitantă, totuși o vizitatoare spune că în acest an e mai trist. „Poate pentru că e mai frig sau poate pentru că se protestează, dar multă lume e tristă”, susține Antonina Sinerenco.

Totodată, doamna afirmă că preferă concertele care se organizează seara. „Azi frații Advahov împlinesc 20 de ani, am văzut la televizor și tare am vrut la concert, dar trebuie să-i pregătesc pe copii pentru mâine la grădiniță și la școală”, mai spune vizitatoarea.

Deși pe strada centrală este sărbătoare, totuși în „Orașul Demnității” nu se prevede nimic deosebit. „Protestul - aceasta este sărbătoarea noastră. Ei sărbătoresc pe partea cealaltă de stradă, noi protestăm în continuare aici. Eu din câte știu nu se va organiza nimic în „Orășelul Demnității”, pentru că nouă nu ne este a sărbătoare”, consideră Anatol Cărbune, unul dintre protestatari.

Pe de-o parte cu proteste, pe de altă parte cu muzică și frigărui, celebrarea Hramului continuă, iar începând cu ora 17.00 va avea loc un concert grandios pe strada pietonală, cu evoluția invitatei speciale Irina Loghin, dar și a artiștilor autohtoni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md