18:30:05 19.05.2024
Stiri

Reprezentanții Platformei DA au părăsit Forumul de la Palatul Republicii. Snegur și Filat fac apel la UNITATE

Politică 14.10.2015 16:44 Vizualizări2222 Autor: Ziarul National
Reprezentanții Platformei DA au părăsit Forumul de la Palatul Republicii. Snegur și Filat fac apel la UNITATE


Reprezentanții Platformei „Demnitate și Adevăr”, care protestează de mai bine de o lună în centrul capitalei, au părăsit discuțiile din cadrul Forumului Public pentru lansarea dialogului cu privire la semnarea Pactului Social „Pentru Moldova”.

Andrei Năstase a calificat discuțiile drept „circ” și a solicitat ca autoritățile să ofere răspuns la solicitările protestatarilor în decurs de două zile.

Reprezentanții protestatarilor au plecat în momentul în care vorbea liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat.

Politicianul a făcut o paralelă între cei care „nu sunt prezenți la forum”, deși au fost invitați, cu referire la Igor Dodon și Renato Usatîi, și la proeuropeni. Cei care sunt împotriva dezvoltării proeuropene a R. Moldova „sunt foarte uniți”, a spus Vlad Filat, și urmăresc să producă haos în R. Moldova, iar după ce vor obține acest lucru – să întoarcă țara în altă direcție. „Noi care suntem proeuropeni suntem dispersați. Este nevoie de unitate”, a punctat liderul liberal-democrat.

Potrivit lui Vlad Filat, atunci când a preluat funcția de premier în anul 2009, situația în R. Moldova nu era mai simplă, dar „am reușit atunci când am avut înțelegere și, drept rezultat, acțiuni”.

Primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, a afirmat, în cadrul aceluiași Forum, că R. Moldova are nevoie de stabilitate, demisia conducerii statului ar produce haos, iar obiectivul principal comun trebuie să fie „bunăstarea populației, prezentul și viitorul R. Moldova”.

Mircea Snegur a mai spus că protestele se înscriu în rigorile democratice, dar e altceva cum se procedează – în limitele legii sau nu. Potrivit primului președinte, opoziția își dorește schimbarea vectorului de dezvoltare a țării de la Vest spre Est, „acolo unde am mai fost” și acolo unde nu e de dorit să ne mai întoarcem.

Iar liderul democrat, Marian Lupu, a ținut să le spună celor care au părăsit Forumul că nu ar trebui să vorbească „în numele întregii societăți”, fiindcă și partidele reprezintă cetățenii care le-au votat.

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a acuzat Platforma DA că „profanează ideea de Mare Adunare Națională”, iar prin solicitarea de alegeri anticipate nu face decât să insiste pe menținerea republicii în sfera de influență rusească. „Ce fel de patrioți suntem noi, dacă vrem să transformăm răul de azi pe un rău mai mare?”, a întrebat Ghimpu. „Noi trebuie să spunem un DA pentru stabilitate politică, un NU pentru alegeri anticipate și un DA pentru lupta cu corupția și cu contrabanda”, a mai adăugat politicianul.

Ceilalți vorbitori de la eveniment au pledat pentru întreprinderea de măsuri care să combată efectiv corupția, să asigure un climat de afaceri competitiv, care să ducă la crearea locurilor de muncă, asigurarea stabilității în sectorul financiar-bancar al republicii, depolitizarea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, Comisiei Naționale de Integritate, Curții de Conturi etc., și chiar pentru discutarea unirii R. Moldova cu România prin federalizare.

Discuțiile până la semnarea unui Pact Social vor continua cu organizarea unor evenimente similare, au anunțat inițiatorii Forumului Public.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 575 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 572 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md