04:08:02 27.04.2024
Stiri

DECLARAȚII: Ce se întâmpla în America, dacă băncile erau jefuite ca în R. Moldova

Politică 06.10.2015 16:09 Vizualizări1481 Autor: Ziarul National
DECLARAȚII: Ce se întâmpla în America, dacă băncile erau jefuite ca în R. Moldova


Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James D. Pettit, susține că instabilitatea politică, dispariția unui miliard de dolari din trei bănci și corupția „larg răspândită” sunt principalele probleme ale R. Moldova.

Diplomatul a afirmat, ieri, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV Chișinău că nu numai în America, dar, dacă în oricare alt stat ar fi dispărut o sumă enormă din bănci, ar fi fost declanșată „o investigație imediată”, găsiți vinovații, trimiși în judecată în baza probelor și trași la răspundere.

„În R. Moldova nu a fost o acțiune rapidă. Sistemul nu a putut determina unde au plecat banii. Instituțiile statului au acționat lent”, a declarat James D. Pettit.

Totuși, diplomatul american susține că este nevoie și de voință politică pentru a găsi responsabilii de devalizarea celor trei bănci și pentru a evita ca acest lucru să se întâmple și la alte instituții bancare.

„Sunt și alte bănci sub supraveghere specială. Acest lucru pune în gardă instituțiile financiare internaționale”, a avertizat ambasadorul.

Lipsa unui acord cu Fondul Monetar Internațional va pune în dificultate R. Moldova, iar pentru a ajunge la o înțelegere cu Fondul este important ca autoritățile să implementeze reformele solicitate de partenerii de dezvoltare.

„Guvernul trebuie să înceapă să aplice legile anticorupție pedepsindu-i pe cei implicați în actele de corupție. Se pare că sistemul judecătoresc se află sub controlul unei minorități și actele de corupție înfloresc. Există sectoare importante care se află sub controlul câtorva persoane. Știm cu toții despre conceptul de stat captiv. (…) Investitorilor străini le este frică să semneze un contract în Moldova. Lipsa seriozității este o problemă”, a declarat Ambasadorul SUA la Chișinău în cadrul aceleiași emisiuni.

James D. Pettit a mai spus că este foarte important ca instituțiile statului să funcționeze pentru a restabili încrederea cetățenilor, că SUA vor să vadă R. Moldova un stat independent și a îndemnat cetățenii moldoveni să nu judece Europa după eșecurile guvernării, ci în conformitate cu valorile europene.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md