04:50:36 11.05.2024
Stiri

Directorul SIS cere dosar PENAL: „Avem date operative despre cazul cu Cesiu radiologic depistat în Chișinău”

Social 06.10.2015 15:18 Vizualizări2467 Autor: Stela Mihailovici
Directorul SIS cere dosar PENAL: „Avem date operative despre cazul cu Cesiu radiologic depistat în Chișinău”


Vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR), Ionel Balan, a prezentat astăzi în fața Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică detalii despre cazul de contaminare cu „Cesiu 137” depistat recent în sectorul Râșcani al capitalei, pe strada Sfântul Andrei.

Funcționarul a precizat că pericolul a fost depistat din întâmplare de un angajat al agenției care circula prin zonă cu mașina. Acesta avea în automobil un detector la care s-a declanșat alarma. Imediat ce a ieșit din zonă, alarma s-a oprit. În următoarea zi, angajații agenției s-au deplasat la fața locului cu echipament specializat pentru a inspecta zona.

În timpul verificărilor au fost găsite locuri în care norma radiologică era depășită de zeci de ori, iar în câteva locuri - chiar de o mie de ori. „Ne-am dat seama că nu e vorba de o sursă radioactivă de tip închis, ci de o contaminare radioactivă. Așa caz în Europa nu a mai fost”, a declarat Ionel Balan.

Ipoteze privind proveniența Cesiului

Specialiștii presupun că substanța periculoasă ar fi nimerit în sol cu 16 ani în urmă. „Noi am stabilit că solul din regiunea gardului a fost luat și folosit ca substrat în grădina unei gospodării. Din spusele proprietarului, asta a fost cu 15-16 ani în urmă”, a precizat Balan.

Există și câteva ipoteze privind proveniența substanței Cesiu 137. Aceasta ar putea fi de la o uzină din Bălți unde s-a produs un furt în 1999 sau de la uzina de beton aflată în apropiere. Un alt caz excepțional a avut loc acum un deceniu la uzina metalurgică din Râbnița, unde au fost topite substanțe radioactive. În cartierul contaminat din sectorul Râșcani a fost cândva un punct neautorizat de stocare a metalului și putea fi adusă substanța radiologică.

Dosar penal

Directorul Serviciului de Informații și Securitate Mihai Balan nu s-a lăsat convins de ipotezele prezentate de vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice.

„Sunt premise pentru inițierea unui dosar penal. Avem informație operativă că în spate stau anumite persoane. Nu poate o doză așa de mare să apară pur și simplu acolo. Trebuie să ne ocupăm mai serios de această problemă, să putem efectua măsuri speciale de investigații”, a declarat Balan.

Care este pericolul pentru sănătatea oamenilor

Deputatul liberal-democrat Liliana Palihovici și-a exprimat îngrijorarea că pe teritoriul republicii ar mai putea exista astfel de focare și a recomandat să fie efectuate măsurători ale radiației și în alte zone. „Eu consider asta ca un clopoțel care atrage atenția. S-ar putea să ne trezim cu alte surprize”, a punctat parlamentara.

Palihovici s-a interesat și de efectele pe care le-a produs substanța asupra stării de sănătate a cetățenilor care locuiesc în zona contaminată.

„Trebuie să implicăm cetățenii în programe de stat de reabilitare a sănătății, pentru că ei nu poartă vina că s-au aflat într-un loc contaminat”, a propus deputatul.

Vicedirectorul Agenției radiologice a dat asigurări că doza de radiație retroactivă depistată nu are o valoare atât de mare care poate să provoace cancerul sau alte boli grave, dar efectele apar cu o întârziere de 15-20 de ani.

Potrivit datelor statistice, în R. Moldova sunt 455 de obiective radiologice autorizate.

Amintim că substanța radioactivă „Cesiu 137” a fost depistată în capitală pe 21 septembrie. Specialiștii au evacuat tot solul contaminat din zonă și l-au depozitat într-un loc sigur.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md