06:54:18 03.05.2024
Stiri

NOTA specialistului: Cum se îmbracă doamnele politiciene din R. Moldova

Monden 04.10.2015 15:03 Vizualizări3466 Autor: Daniela Hadei
NOTA specialistului: Cum se îmbracă doamnele politiciene din R. Moldova facebook.com


STIL // Fie că este vorba de o ședință de Guvern sau Parlament, o întrevedere sau o vizită de lucru, doamnele politiciene din R. Moldova trebuie să adopte o ținută vestimentară adecvată

Cea mai recentă gafă vestimentară care a fost intens criticată de specialiști a fost a Corinei Fusu, ministrul Educației, care a purtat o pereche de colanți mov la o întrevedere cu directorul Băncii Mondiale pentru R. Moldova, Europa și Asia Centrală, Alex Kremer.

Ziarul NAȚIONAL i-a solicitat stilistului vestimentar, Doina Popov, să analizeze câteva ținute de la ultimele apariții în public ale politicienelor noastre: Alina Zotea, deputat în fracțiunea Partidului Liberal, Valentina Buliga, deputat în fracțiunea Partidului Democrat, Liliana Palihovici, vicepreşedintele Parlamentului, și a Monicăi Babuc, ministrul Culturii.

Geanta Alinei Zotea

Într-o deplasare oficială la Bruxelles, Alina Zotea a ales un costum „deux-pieces”, format din fustă și sacou, o alegere perfectă, spune Doina Popov, dar deputata a gafat atunci când și-a ales geanta pentru această ținută.

„Ceea ce nu se asortează în ținuta respectivă este geanta, care este mult prea mare și casual pentru o ținută în stil office. S-ar potrivi mult mai bine o geantă de dimensiuni mai mici, de formă rigidă, care să nu atragă atenția, ci să completeze perfect ținuta”, explică Doina Popov.

Tot în septembrie curent, în cadrul unei vizite de studiu la Academia Deutsche Welle din Bonn, Germania, Alina Zotea și-a ales bine vestimentația, dar a gafat din nou atunci când și-a asortat câteva fundițe.

„Pentru o vizită de studiu, ținuta ei este bine aleasă. Aș face doar o precizare: e recomandat să fie evitate accesoriile, hainele, încălțămintea cu aplicații, fundițe sau alte detalii „girly”. Mai bine optăm pentru minimalism, astfel întreaga ținută va părea mai elegantă. Detaliile chiar fac diferența și trebuie să le acordăm o atenție deosebită”, este sfatul Doinei pentru Alina Zotea.

Colanții mov ai Corinei Fusu

Recent, la o întrevedere cu directorul Băncii Mondiale pentru R. Moldova, ministrul Educației, Corina Fusu, a șocat internauții cu colanții săi mov.

„Ținuta dumneaei nu este potrivită pentru o întâlnire oficială. Sacoul e mult prea mare și îi conferă un aer neglijent. Colanții mov trebuie excluși definitiv din garderoba de lucru. Dacă neapărat își dorește să adauge culoare, poate să opteze pentru costume în nuanțe mai aprinse, în niciun caz nu punem accent pe colanți. Nici fusta cu pliseuri nu e binevenită în cadrul întâlnirilor de acest gen. Aceasta poate fi purtată la petreceri sau poate fi asortată unei ținute casual, neformale. Pantofii gri nu-și au locul, deși intenția de a-i asorta cu puloverul e binevenită, însă în cazul în care sunt folosiți colanți colorați, e recomandat ca pantofii să fie în aceeași nuanță cu ei, pentru a alungi vizual picioarele și a proporționa ținuta. În general, dacă doamna Fusu ar fi purtat colanți gri, ținuta ei cu aer parizian ar fi potrivită pentru un look lejer de zi”, spune stilistul vestimentar.

Într-o altă apariție, Corina Fusu a purtat un costum mai potrivit, dar nici această combinație nu a fost în totalitate pe placul stiliștilor. „În cazul dat nu am multe obiecții, însă din nou, pantofii nu sunt potriviți. Modelul, nuanța și materialul din care sunt făcuți nu avantajează nicio ținută business. În garderoba oricărei femei trebuie să fie două perechi de pantofi: clasici negri și nude, care se asortează oricărei ținute. De asemenea, aș face o remarcă la capitolul colanți transparenți cu luciu. Aceștia trebuie excluși. Cei cu aspect mat ar fi mai potriviți”, explică Doina Popov.

Culorile „agresive” ale Lilianei Palihovici

La o întâlnire cu aleșii locali, Liliana Palihovici a ales articole vestimentare în nuanțe de roșu și negru, combinație care este mult prea „agresivă”, explică specialistul.

„Deși combinația dintre negru și roșu e mult prea „agresivă” pentru doamnele din politică, totuși aceasta se poartă. Greșelile din acest outfit sunt următoarele: cămașa roșie trebuie înlocuită cu una albă sau o maletă neagră, iar cardiganul lung e mult prea casual pentru o ținută office. În cazul dat, se recomandă un sacou roșu, bordo sau negru. De asemenea, lungimea fustei nu e potrivită. Atunci când sunt kilograme în plus de ascuns, se recomandă o fustă dreaptă, ușor evazată în partea de jos, cu lungimea peste genunchi. Opțiunea perfectă ar fi fost totuși o pereche de pantaloni negri, drepți cu talia ușor ridicată”, explică Doina Popov.

Liliana Palihovici a gafat și la întrevederea cu Raportorul Special al ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. „Mi-au atras atenția unghiile roșii. Recomand doamnelor din politică să opteze pentru ojă nude, bej, maro. Și lănțișorul de la gât mai deranjează. E mult prea elegant. Se potrivește mai mult pentru o ținută de seară”, spune specialista.

Ministra care ține cont de dress code

Se pare că printre cele mai stilate doamne politiciene este ministrul Culturii, Monica Babuc, care, după cum ne spune Doina Popov, „e una din puținele doamne care are grijă de aspectul vestimentar și ține cont de dress code”.

„Nu am obiecții. Aș fi schimbat doar pantofii roșii cu fundițe. Cred totuși că nude s-ar fi potrivit mai bine”, ne spune Doina despre ținuta aleasă de Monica Babuc în cadrul inaugurării Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Într-o vizită de lucru la Ungheni, doamna Babuc a optat pentru un costum albastru, pantofi negri, o eșarfă și o geantă roșie, iar Doina Popov ne spune că este o ținută echilibrată. „Îmi place combinația de culori. Singurul lucru care poate fi schimbat este geanta roșie din piele lac. Una neagră sau bej s-ar fi potrivit mai bine”, zice ea.

Valentina Buliga și print-urile florale

Se pare că Valentina Buliga este o împătimită a print-urilor florale, ceea ce se poate observa și în ținutele sale.

„Recomand să evite print-uri masive și nuanțe tari în partea de jos a siluetei. Acestea nu fac altceva decât să adauge vizual kilograme în plus. E important de știut că volanele, print-urile florale, dungile orizontale și bulinele mari măresc vizual și se recomandă să fie purtate doar atunci când e nevoie de echilibrat silueta.De asemenea, print-urile florale conferă un aer mai romantic ținutei. Din acest motiv, nu este recomandat să fie purtate în cadrul unor întâlniri oficiale. I-aș recomanda doamnei Buliga să poarte sacouri puțin mai lungi, fuste drepte mai jos de genunchi și să includă în ținutele sale și pantaloni drepți sau ușor evazați. Să evite print-urile și să opteze mai mult pentru nuanțe uni. Acestea îi vor conferi un aer mult mai elegant”, este sfatul Doinei Popov pentru deputata Valentina Buliga.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md