17:44:46 28.04.2024
Stiri

Din Vietnam în R. Moldova // Ce fac 13 tineri vietnamezi la Chișinău

Social 04.10.2015 09:41 Vizualizări2261 Autor: Victoria Bortă
Din Vietnam în R. Moldova // Ce fac 13 tineri vietnamezi la Chișinău facebook.com


Perspective // Unii tineri care au venit din Vietnam au parte de studii, libertate, dar și de dragoste în R. Moldova

Du, Ly, Hue, Trung nu sunt niște silabe, ci prenume ale tinerilor vietnamezi, care își fac studiile la Universitatea de Stat din Moldova. Cei treisprezece studenți din Vietnam învață la facultăți diferite și s-au integrat perfect în viața studențească de aici. Ei locuiesc la cămin, merg cu troleibuzul și cumpără produse de la Piața centrală.

Deși condițiile de trai nu sunt dintre cele mai bune, totuși studenții sunt mulțumiți de prețurile accesibile, de profesorii buni și de colegii prietenoși.

Încântat de libertate

Du Nyang Bang este student în anul doi la Facultatea de Chimie. Du este prenumele lui, care se pronunță „Zu”. Datorită chipului asiatic, nu poate trece neobservat, de aceea l-am recunoscut cu ușurință printre zecile de studenți de pe culoarele universității.

Deși vorbește o română „hazlie”, totuși am reușit să avem o conversație, Du dovedindu-se a fi foarte deschis și comunicabil. El este de-a dreptul încântat de democrația pe care a găsit-o la noi. „În țara noastră, cum spune profesorul așa e, dar aici putem să discutăm și chiar să ne contrazicem”, constată studentul.

Totodată, tânărul consideră că în Republica Moldova este mai ușor și mai interesant. „În școală am studiat doar chimie, fizică și matematică. Nu am învățat să cânt și să desenez, așa cum se învață aici”, spune Du, în timp ce o colegă îi aduce lucrarea, cu un scris lizibil în limba română, dar cu o notă nesatisfăcătoare din cauză că tânărului îi este mai greu la lucrările teoretice.

Vrea să se căsătorească în R. Moldova

Potrivit lui Du Nyang Bang, viața la cămin este foarte incomodă și sunt multe persoane în odaie. Cu toate acestea, el își petrece cel mai mult timp aici, studiind. În weekend joacă fotbal sau se duce la Piața centrală. „Cumpăr orez, carne de pui, de porc, fructe și legume. Îmi plac mult merele și harbuzul, mai ales că sunt și foarte ieftine pentru noi”, remarcă studentul.

Tânărul crede în perspectivele pe care le are în R. Moldova, având exemplul unui alt vietnamez, care a studiat la Chișinău, iar acum deține o rețea de farmacii, cunoscută în capitală. „În Vietnam trebuie să dai o groază de bani ca să îți faci pielea albă sau nasul drept”, povestește Du, de aceea lui îi plac fetele moldovence și ar vrea să se căsătorească în R. Moldova.

De asemenea, tânărul visează să lucreze în domeniul reciclării, aceasta fiind problemă reală pentru noi. „Am observat în Chișinău că se aruncă foarte multe sticle, dar acestea sunt valoroase și trebuie de lucrat în acest domeniu”, conchide studentul vietnamez, care a reușit să se încadreze foarte ușor printre studenții moldoveni.

Adaptare

Du apelează de câte ori are nevoie la colegi și, chiar dacă se descurcă mai greu la comunicare, cu formulele îi este mult mai ușor. „El este prietenos, glumeț și optimist, fiind foarte interesat de studii, de fete și de viața din R. Moldova, care îi oferă mai multă libertate decât în Vietnam”, povestește una dintre colegele sale, Renata Angheluța.

Și profesorii sunt mulțumiți de reușitele studentului. „Nu ratează niciodată ocazia să întrebe atunci când nu înțelege și este foarte deschis și prietenos, nu s-a plâns nimeni pe el”, spune profesoara Angela Lis, curatorul grupei în care învață Du.

Un alt coleg de-al său, îndrăgostit de fetele moldovence, este Trug Ng, care studiază la Facultatea de Matematică și Informatică. Tânărului vietnamez îi este greu să vorbească în limba română, dar înțelege totul destul de bine. El nu preferă liniștea și consideră că Chișinăul este mai puțin zgomotos decât orașul din care vine. Cu toate acestea, îi place în R. Moldova și s-a adaptat foarte repede aici.

Zăpadă și talente

Tot la Universitatea de Stat am mai cunoscut o altă studentă vietnameză, care este în anul doi la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Nguyen Thuc Quynh Anh este numele ei, dar prietenii îi spun Ly. Tânăra a venit să studieze în R. Moldova, pentru că a vrut să cunoască mai mult Europa, dar și limba română.

Cel mai mult ei îi place zăpada. „În Vietnam nu este zăpadă, iar temperaturile cele mai reci ajung până la +10 grade C”, spune studenta, care la universitate învață limbile engleză și franceză. Ly nu plănuiește să rămână în R. Moldova. Ea ar vrea să plece în România alături de prietenul ei moldovean, care este student la Facultatea de Drept și pe care l-a cunoscut la cămin.

O altă tânără originară din Vietnam esteThi Hue Nguyen. Ea e foarte activă și studiază la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Bariera lingvistică îi creează tinerei mai multe probleme, fiindcă învață un domeniu ce ține de comunicare. Cu toate acestea, studenta este foarte sârguincioasă, participă la multe activități extracurriculare și a evoluat la proiectul „Moldova are talent”.

Chiar dacă întâmpină multe dificultăți, visul tinerilor din Vietnam aflați la studii în R. Moldova este să aibă niște studii de calitate și să trăiască într-o țară liberă.

Mii de studenți străini în R. Moldova

Potrivit datelor statistice, în cele 31 de universități din R. Moldova, în anul de studii 2014-2015 erau înscriși peste 89 de mii de studenți. Dintre aceștia, circa 2 500 erau străini, cifra fiind în creștere începând cu anul 2005.

Cei mai mulți studenți au venit din Israel, iar următoarele state în top sunt România, Ucraina și Turcia, fiind admiși la studii superioare peste o sută de studenți din fiecare dintre cele trei state. Vietnam se include printre alte state din care anul trecut au studiat 117 studenți. La Universitatea de Stat din Moldova învață 13 vietnamezi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md