22:01:44 10.05.2024
Stiri

Lichidatorul Voronin l-a învins pe bolșevicul Lenin

Opinii 25.09.2015 09:40 Vizualizări2908 Autor: Petru Bogatu
Lichidatorul Voronin l-a învins pe bolșevicul Lenin


Prezentul continuu

Pentru prima oară, Vladimir Voronin recunoaște că partidul său ar putea să fuzioneze cu PDM, fapt salutat joi de președintele onorific al democraților Dumitru Diacov. Astfel, se confirmă una dintre incredibilele previziuni pe care am făcut-o acum un an.

Abandonul

În toamna anului trecut, publicam două comentarii în care demonstram că Partidul Comuniștilor pregătește terenul pentru fuziunea cu PDM. Nici o grupare, nici alta n-a comentat la timpul respectiv această predicție, fapt ce deja dădea de bănuit.

Totuși, deși temeinic argumentată, ipoteza părea atât de neverosimilă, încât a fost trecută sub tăcere și de mass-media. Însă logica faptelor, pentru oricine dorea să le observe și să judece asupra lor, era grăitoare. Pe scena politică se derula un flirt discret între formațiunea lui Voronin și cea a lui Lupu-Plahotniuc, iar acest fapt nu avea cum fi întâmplător.

În articolele „Misterioșii lichidatori ai comuniștilor” (octombrie 2014) și „Totuși, se prefigurează topirea PCRM în PDM” (noiembrie 2014) arătam că, într-un mod cu totul suspect, Partidul Comuniștilor moare cu zâmbetul pe buze. Deși scădea dramatic în intențiile de vot, se părea că nu suferă deloc.

Comuniștii au fost marii chiulangii ai cursei pentru alegerile parlamentare din anul trecut. Ei practic au absentat într-o veselie din jocul electoral.

De altfel, semnele unui abandon se întrezăreau cu multe luni înainte. Încă în vara lui 2014 din PCRM fuseseră trecuți pe linie moartă toți talibanii, iar mai mulți primari și consilieri comuniști au părăsit partidul și s-au înscris în PDM fără ca Voronin, măcar de ochii lumii, se verse vreo lacrimă cu această ocazie.

Nunta

Ceea ce a urmat după alegerile din noiembrie 2014 doar m-a întărit în opinia că cele două formațiuni politice muncesc asiduu și cot la cot pentru viitoarea lor nuntă politică. Ciudata în aparență încrâncenare cu care Partidul Democrat pleda pentru o guvernare minoritară votată de Partidul Comuniștilor trăda un interes ocult al celui dintâi față de cel de-al doilea.

Și cum într-o aventură extraconjugală de durată amanții, oricât s-ar ascunde, până la urmă se dau de gol, și relația afectuoasă dintre PCRM și PDM deja sare în ochi. În aceste împrejurări, Voronin a decis, pesemne, că nu are rost să păstreze un secret care este tot mai dificil de păzit.

Există însă și alte două motive pentru care liderul comunist s-a destăinuit. Mai întâi, el pare deja preocupat de pregătirea propriului electorat pentru viitoarea contopire a partidelor. Mai apoi, Voronin trebuie să aibă timp pentru a-și promova interesele legate de alegerea președintelui republicii în anul 2016.

Revanșa

Bănuiesc că liderul comunist își va vinde partidul democraților în schimbul votului său pentru viitorul șef al statului. Rămâne de văzut dacă va insista să ocupe chiar el postul de președinte sau va pleda pentru o persoană apropiată lui.

Până una-alta, un lucru pare sigur: la orizont se întrevede o mare mișcare de trupe care se va solda cu reconfigurarea raportului de forțe de pe scena politică. PDM, în urma fuziunii, va deveni de departe cea mai puternică forță politică și în Parlament, și în administrația locală, și în stânga eșichierului.

În mișcarea comunistă rusă, la începuturile ei, existau mai multe curente: „otzoviștii”, „menșevicii” și, nu în ultimul rând, „lichidatorii”. Bolșevicul Lenin s-a bătut cu ele și până la urmă le-a venit de hac. Dar nu pentru totdeauna.

Cel puțin, unul dintre lichidatori e pe cale să-și ia revanșa. Voronin îngroapă un partid care în momentul fondării sale se declara leninist.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md