20:35:08 26.04.2024
Stiri

Foile de ardezie vor fi INTERZISE. Guvernul a aprobat a doua oară un proiect de lege

Social 23.09.2015 17:00 Vizualizări3056 Autor: Stela Mihailovici
Foile de ardezie vor fi INTERZISE. Guvernul a aprobat a doua oară un proiect de lege


Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o inițiativă legislativă care prevede interzicerea importului, comercializării și folosirii în construcții a materialelor care conțin azbest. În primul rând, este vorba despre foile de ardezie utilizate de moldoveni la montarea acoperișurilor caselor.

Un asemenea document a fost avizat de Guvern și la începutul anului trecut, dar a rămas blocat în Parlament. Deoarece deputații din fosta legislatură nu au reușit să dezbată proiectul și să-l aprobe măcar în primă lectură, acesta a fost anulat.

Ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, a precizat că materialele din azbest sunt nocive și afectează sănătatea oamenilor. „Toate ţările, cu aproximativ zece ani în urmă, au exclus aceste produse. Suntem unica ţară din Europa care mai permite comercializarea lor”, a spus oficialul.

Dacă va fi aprobat de Parlament, documentul va intra în vigoare după șase luni. În această perioadă, agenții economici care vând produse din azbest vor trebui să epuizeze stocurile de marfă.

Proiectul de lege nu-i va obliga pe cetățenii care au deja case cu acoperișuri din foi de ardezie să-și schimbe materialele. Plăcile de azbociment vor putea fi utilizate „până la eliminarea lor sau încheierea ciclului de viață”.

„Pentru a nu da naştere speculaţiilor, voi face câteva precizări faţă de costul foilor de ardezie şi ţigla metalică. O foaie de azbest costă aproximativ 120 de lei, în timp ce un metru de ţiglă metalică, care este mai ecologică, costă de la 60 la 150 de lei. Dacă e să calculăm un metru pătrat de ardezie, prețul este același", a precizat ministrul Valeriu Munteanu.

Un material mai amplu la acest subiect citiți aici.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md