18:40:10 01.05.2024
Stiri

Reprezentanții companiei „Kroll” vin la Chișinău să discute cu autoritățile: „Dacă Banca Națională…”

Economie 15.09.2015 13:59 Vizualizări1193 Autor: Ziarul National
Reprezentanții companiei „Kroll” vin la Chișinău să discute cu autoritățile: „Dacă Banca Națională…”


Reprezentanții companiei „Kroll”, care a efectuat prima parte a investigațiilor la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank și care, într-un consorțiu, s-a arătat dispusă să continue munca pentru a afla unde au ajuns, la cine și cum pot fi recuperați banii furați, ajung miercuri seară la Chișinău.

Anunțul a fost făcut de premierul Valeriu Streleț, ieri-seară, la emisiunea „În profunzime” de la Pro TV Chișinău.

Aceștia urmează să discute cu autoritățile R. Moldova despre comisionul pe care vrea să-l perceapă compania din banii recuperați. Anterior, Valeriu Streleț declara că acest consorțiu solicită „extrem de mult”, adică 60 de milioane de lei dintr-o sută recuperate, și au invitat reprezentanții la Chișinău pentru discuții.

Potrivit premierului, cei de la „Kroll” ar fi cei mai indicați să continue investigațiile la băncile devalizate, după ce au finalizat prima etapă, iar instituțiile statului, inclusiv Procuratura Generală, vor trebui să le acorde ajutor.

În cadrul aceleiași emisiuni, Streleț a declarat că „miliardul nu a fost furat într-o secundă”, schemele erau puse la punct și funcționau încă înainte de 2009, apoi au fost personaje care „s-au băgat sub pielea politicienilor”, iar „rădăcina proceselor negative în acest lanț de acțiuni frauduloase” din sistemul financiar-bancar este la Banca Națională a Moldovei (BNM), care nu a utilizat toate pârghiile de influență și oportunitățile pe care le oferea cadrul legal.

„Dacă BNM supraveghea într-o manieră exemplară procesul, dacă utiliza butoanele roșii pe care le avea la dispoziție, în mod special în iunie 2014, atunci când orice dispoziție sau ordonanță a BNM devenea executorie imediat și putea fi contestată doar peste un anumit timp și doar într-o anumită instanță, dacă BNM sesiza în timp util organele de anchetă, inclusiv Procuratura Generală, privind faptul că a emis ordine, iar banca X sau Y le neglijează”, atunci lucrurile ar fi arătat astăzi altfel, a spus Streleț pentru aceeași sursă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md