06:31:31 07.05.2024
Stiri

Agricultorii dau ALARMA! Vine criza merelor

Economie 12.09.2015 12:04 Vizualizări1384 Autor: Stela Mihailovici
Agricultorii dau ALARMA! Vine criza merelor


Mai scumpe // Producția de mere în acest sezon va fi cea mai mică din ultimii cinci ani, estimează experții, dar fermierii vor avea de câștigat datorită prețurilor de vânzare a fructelor

Grindina care a făcut prăpăd în mai multe raioane ale republicii în primăvara anului curent, dar și seceta din această vară au afectat grav livezile fermierilor.

Cei care au început să culeagă primele soiuri de mere sunt descurajați și își calculează deja pierderile. Agenții economici își pun singura speranță în exporturi, odată cu decizia Rusiei de a anula parțial embargoul pentru fructele moldovenești, dar nu pot face față monopolului și sunt nevoiți să-și vândă marfa prin intermediari.

Dacă în anul 2014, în R. Moldova au fost culese peste 420 de mii de tone de mere, în acest an, producția va fi aproape în jumătate. Experții estimează o roadă de 250 de mii de tone de fructe. Cea mai mare parte va ajunge la prelucrare, iar fabricile de sucuri propun doar un leu și jumătate pentru un kilogram de mere.

Fără venituri din livezi

Agricultorul Vasile Cociu, care are livezi de meri în localitatea Carahasani din Ștefan Vodă, spune că nu poate alege aproape nimic din recoltă pentru a vinde fructele în stare proaspătă.

„Noi avem sistem de picurare în livezi și am luptat cu seceta, dar am avut grindină. Toate merele sunt cu cicatrici și pot fi date doar la suc. Prețurile oferite nu acoperă decât cheltuielile. Niciun fel de venit”, spune supărat fermierul, care se așteaptă la pierderi mari și din livezile de pruni pe care le deține.

Mere puține, dar de calitate

Cei care au avut norocul ca livezile lor să nu cadă sub incidența norilor negri aducători de grindină au roadă mai bună. Iurie Tulei, administratorul unei gospodării agricole din localitatea Olănești, Ștefan Vodă, ne spune că are mai puține mere în livadă, dar sunt de o calitate mai bună decât anul trecut.

„Roada e mai mică cu 15%, dar fructele sunt frumoase. Am strâns deja 60 de tone din soiul cel mai timpuriu, „Gala”. Le-am vândut cu opt lei pentru un kilogram”, precizează fermierul. Merele de la Olănești vor ajunge în Rusia, pentru că au fost vândute unei firme intermediare care se ocupă de exporturi.

„În afară de livezi, eu am zeci de culturi și nu am când mă ocupa cu întrebările legate de export. Sunt oameni specializați în asta și lasă să-și facă treaba”, motivează bărbatul când l-am întrebat de ce nu-și caută parteneri de afaceri în străinătate pentru a-și realiza marfa direct.

„Ne descurcăm noi, dacă or fi cuminți politicienii și nu i-or zădărî iarăși pe ruși să ne pună embargo”, adaugă Iurie Tulei.

Monopol pe piață

La începutul lunii august, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară „Rosselhoznadzor” anunța că permite reluarea parțială a importului de mere, pere și gutui din Republica Moldova, dar în lista companiilor care au primit dreptul de a-și vinde marfa în Rusia au fost incluse mai multe instituții din Găgăuzia și toți producătorii din Transnistria, experții motivând că a fost o decizie politică. Astfel, piața moldovenească a ajuns să fie monopolizată de câteva companii care au acaparat piața și au obținut dreptul exclusiv de a exporta mere în Rusia.

O investigație realizată recent de „Rise Moldova” a demonstrat că, în schimbul a zece mii de dolari, pot fi vândute în Rusia orice tip de mere, fără acte de proveniență și certificate de calitate. Documentele pentru export se perfectează cu ușurință prin firme intermediare din Transnistria, iar inspectorii fitosanitari moldoveni „ușurează” procesul.

Reporterul care s-a infiltrat în rețeaua unui grup organizat care deține monopolul la exportul de fructe în Federația Rusă a obținut într-o singură zi documente semnate de fitosanitari și vameși de la Chișinău, dar și etichete pentru 1 400 de lăzi cu mere care urmau a fi exportate. După acest scandal, vicedirectorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Ciobanu, a fost eliberat din funcție.

Prejudicii după devalorizarea leului

Președintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, a declarat că exporturile de mere în anul curent vor fi aproape la nivelul celor de anul trecut. Prețurile de vânzare sunt un pic mai mari în lei, dar în cazul în care se face o comparație în dolari – sunt mai mici, din cauza diferențelor de curs valutar.

„Devalorizarea leului i-a afectat mult pe producători, dar se bucură că au posibilitatea să vândă în Rusia, ceea ce nu s-a întâmplat anul trecut și astfel recuperează pierderile. Dacă ținem cont și de faptul că în 2014 au înghețat vreo 80 de mii de tone de mere, atunci pot spune că exporturile nu vor fi cu mult mai mici în acest sezon”, explică expertul.

Vitalie Gorincioi spune că schemele de monopolizare la exportul de fructe există în R. Moldova de mult timp și îndeamnă autoritățile să rezolve problema, altfel micii producători vor falimenta.

„Din păcate, la noi oamenii se schimbă, dar schemele rămân”, punctează președintele „Moldova Fruct”.

Exportul spre Rusia, de 50 de ori mai mare decât în UE

Datele oferite Ziarului NAȚIONAL de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare atestă că, în anul curent, au fost vândute în afara țării peste 66 de mii de tone de mere, în valoare de 14,7 milioane de dolari.

Cele mai multe fructe – peste 29 de mii de tone de mere - au fost exportate în Rusia, iar în statele Uniunii Europene au ajuns doar 565 de tone de mere. Totodată, fructele noastre au ajuns în Egipt, Bangladesh sau Irak.

În R. Moldova, 65 de mii de hectare de terenuri agricole sunt plantate cu livezi de meri.

Date privind exportul de mere în perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2015

Țara

Cantitatea, tone

Valoarea, mii USD

Belarus

18560,6

2567,3

Kazahstan

16793,2

3939,4

Rusia

29116,7

7700,4

Ucraina

541,4

177,0

Total CSI

65011,9

14384,1

Bulgaria

58,4

37,8

Marea Britanie

19,1

13,1

Grecia

194,4

72,0

Romania

293,0

60,6

Total UE

564,9

183,5

Emiratele Arabe Unite

0,2

0,7

Bangladesh

70,6

31,4

Egipt

76,2

34,9

Georgia

195,8

52,6

Irak

196,5

42,9

Kuweit

0,0

0,0

Mongolia

19,5

18,2

Turcia

163,9

17,2

Serbia

58,0

15,9

Total alte state

780,7

214,0

Total export

66357,5

14781,6


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md