15:12:03 01.05.2024
Stiri

Violatori cu epoleți?

Reportaj 04.09.2015 08:30 Vizualizări2391 Autor: Galina Munteanu


Violatori cu epoleți? poza simbol

CONDAMNABIL // La numai 14 ani, o fată din Drochia ar fi fost violată de către doi angajați ai MAI

O crimă îngrozitoare a zguduit la începutul acestei săptămâni orășelul Drochia. O copilă de numai 14 ani ar fi fost violată de către doi angajați ai Întreprinderii de Stat „Servicii Pază” a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). În momentul agresiunii, cei doi suspecți se aflau în stare de ebrietate.

Luată din stradă cu mașina

Cazul şocant a avut loc în noaptea de 30 august, în jurul orei 01.00. Minora se plimba pe stradă, când a fost abordată de către suspecți, care se aflau în zonă și s-au oferit să o conducă acasă.

Fata a urcat în mașină, doar că nu a ajuns acasă, dar lângă un liceu din localitate unde a fost violată cu cruzime. După ce a scăpat din mâinile violatorilor, copila a anunțat poliția. În scurt timp, făptașii au fost reținuți. Oamenii legii au pus mâna pe ei la circa 400 de metri distanță de locul incidentului. Cei doi presupuși violatori se aflau în timpul orelor de serviciu, iar unul dintre ei şi-a pierdut arma din dotare, care a fost găsită însă ulterior, acolo unde fata spune că s-ar fi produs violul.

„Când au fost reţinuţi bănuiţii, nu a fost depistată nicio armă, dar deplasându-se la faţa locului, la o distanță de aproximativ 300 de metri, a fost găsit un pistol şi un încărcător cu opt cartuşe”, a spus ofițerul de presă de la Inspectoratul de Poliţie Drochia, Olga Chistol.

Neagă orice implicare

Odată ajunși pe mâna polițiștilor, suspecții nu au putut fi audiați, pentru că se aflau în stare de ebrietate avansată. Chiar și după câteva zile de la incident, după ce s-au limpezit, aceștia refuză să ofere orice declarație și neagă orice implicare în acest caz.

Între timp, rezultatele preliminare ale expertizei medico-legale au confirmat faptul că tânăra a fost violată. Cei doi angajați ai MAI au vârste de 25 și, respectiv, 34 de ani. Ambii sunt căsătoriți. Unul dintre ei activează din 2010, iar altul din 2012 în cadrul întreprinderii „Servicii Pază”. Alte detalii și o reacție de la „Servicii Pază” nu am putut afla. Responsabilii pe care i-am contactat au invocat taina anchetei.

Două cauze penale pe un singur caz

Pe numele celor doi au fost inițiate două cauze penale, unul pentru viol și altul pentru conducerea mașinii în stare de ebrietate.

Pe moment, oamenii legii sunt reținuți pentru 20 de zile, iar dacă instanța va decide că se fac vinovați de acest caz, riscă până la 12 ani de închisoare.

Familie cu probleme

Surse de la Direcţia asistenţă socială şi protecţia familiei din oraşul Drochia au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că minora provine dintr-o familie social-vulnerabilă, care se află la evidenţa asistentului social.

Aceasta nu are tată și mai are un frate mai mare, dintr-o altă căsnicie a mamei. Întrebați dacă se va lua atitudine în acest caz, responsabili de la aceeași direcție ne-au spus că nu au primit nicio înștiințare sau alt document de la poliția din raion despre acest caz. Iar când au discutat cu mama copilei despre acest caz, aceasta ar fi spus că „la noi totul este normal”.

„Nu vă pot da mai multe detalii, pentru că am fost avertizați să nu oferim informații pentru a nu prejudicia ancheta. Dacă aș putea-o face, v-aș oferi mai multe detalii interesante vizavi de acest caz”, ne-a spus un responsabil de la Direcția asistență socială.

„Totul este normal”, dar a depus plângere la poliție

Potrivit ofițerului de presă de la Inspectoratul de Poliție din Drochia, Olga Chistol, mama minorei a declarat oficial acest caz polițiștilor. De la procurori nu am putut afla mai multe detalii din acelașii motiv - taina anchetei.

„Suspecții refuză să ofere declarații și nu-și recunosc vina. Rezultatul final al expertizei medico-legale nu este încă, astfel că presupunem, deocamdată, că a fost violată, dar de către cine nu se știe. Chiar și așa, magistrații de la Judecătoria din raion au aplicat pe numele celor doi 20 de zile de arest. Alte detalii nu vă pot da pentru a nu prejudicia mersul anchetei”, a spus pentru Ziarul NAȚIONAL procurorul adjunct al raionului Drochia, Anatol Banaru.

Mersul acestei anchete va fi monitorizat și de către Instituţia Avocaţilor Parlamentari - Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova (CpDOM). „Nu am intervenit acum cu nimic, pentru că o facem doar în cazul când nu se ia atitudine. În acest caz a fost deschis dosar penal și urmează ancheta”, ne-a spus responsabilul de presă de la CpDOM, Natalia Vișanu.

Oleg Balan, ministrul Afacerilor Interne:

„Pază de Stat trebuie să-și facă regulă în angajați”

„E pornită o anchetă de serviciu pe aspectele disciplinare atât ale angajaţilor respectivi, cât şi ale conducerii întreprinderii respective a filialei din Drochia. Serviciul Pază de Stat urmează singur să-şi facă regulă referitor la angajaţii săi. MAI, probabil, trebuie să se gândească la verificarea tuturor angajaţilor atunci când se află în serviciu să vedem cât de responsabili sunt, deoarece ei nu fac parte din structurile poliţieneşti ale MAI. Sunt angajate inclusiv persoane civile şi nivelul de responsabilitate a unora este destul de scăzut”.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md