06:13:31 26.04.2024
Stiri

Crearea coaliției proeuropene în CMC se AMÂNĂ

Politică 03.09.2015 12:37 Vizualizări1514 Autor: Ziarul National
Crearea coaliției proeuropene în CMC se AMÂNĂ


Consilierii municipali din Chișinău, care urmau să anunțe în această dimineață despre formarea unei coaliții proeuropene în capitală, au decis să amâne semnarea Acordului de constituire a alianței până deseară.

După mai bine de șase ore de consultări cu ușile închise, primarul Dorin Chirtoacă a ieșit în fața presei și a anunțat că alianța va fi creată astăzi, la ora 20.00.

„Lucrurile au fost decise în proporție de 99,9%. Unii consilieri au anunțat că mai au nevoie de timp pentru consultări pe interiorul partidelor din care fac parte. La ora 20.00, vom anunța crearea alianței după care vom intra în ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC)”, a precizat Chirtoacă.

Deocamdată, consilierii care vor face parte din viitoarea alianță locală nu s-au înțeles cu privire la comisiile de concurs și cele de licitație. Consilierii liberal-democrați și cei din partea Blocului Platforma Populară Europeană au anunțat că își doresc să aibă reprezentanți în aceste comisii.

Edilul capitalei a explicat pentru jurnaliști că în cadrul noii alianțe vor fi partajate cele patru funcții de viceprimar, stabilite de lege, dar și cele de membri ai consiliilor de administrare în întreprinderile municipale.

„Am convenit de comun acord că nu vor exista interferențe la nivelul funcționarilor, șefilor de secții. Nu putem împărți tot orașul pe culori politice”, a explicat Chirtoacă.

La partajarea responsabilităților în cadrul noii coaliții se va ține seama de regula proporționalității și principiul de rotație.

Din noua coaliție din cadrul CMC vor face parte fracțiunea Partidului Liberal, fracțiunea Partidului Liberal Democrat, fracțiunea Blocului Platforma Populară Europeană, dar și un consilier democrat, în total 26 de consilieri.

„Înțelegem că noi suntem așteptați la ședința de la ora 20.00 în calitate de vornicei la nunta cea mare a alianței. Dorin Chirtoacă vrea să își găsească o mireasă și în CMC. Iar amânările au loc pentru că nu e clar ce e cu zestrea și cum vor împărți bunurile. În plus, toți sunt în așteptarea nunului mare, care, ca și în Parlament, va veni din partea Partidului Democrat, chiar dacă are un singur consilier. Aici ar trebui să se rezolve problemele cetățenilor și nu să se facă jocuri politice”, a comentat ironic șeful fracțiunii socialiștilor din CC, Ion Ceban, anunțul lui Dorin Chirtoacă.

Chiar dacă au criticat comportamentul consilierilor care negociază formarea noii alianțe, reprezentanții Partidului Socialiștilor, Partidului Nostru și Partidului Comuniștilor au precizat că vor veni la ședința CMC anunțată pentru această seară.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md