13:38:10 26.04.2024
Stiri

INIȚIATIVĂ // Vinificatorii din R. Moldova ar putea produce și comercializa LEGAL vin FĂRĂ alcool

Actualitate 28.09.2021 11:12 Vizualizări1850 Autor: Ziarul National
INIȚIATIVĂ // Vinificatorii din R. Moldova ar putea produce și comercializa LEGAL vin FĂRĂ alcool
Poză simbol


Producerea și comercializarea vinurilor dezalcoolizate nu sunt în prezent reglementate de legislația R. Moldova.

Drept urmare, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern prin care se propune reglementarea producerii și punerii pe piață a vinurilor fără alcool, ceea ce va conduce și la eliminarea barierelor tehnice din comerț și a concurenței neloiale a producătorilor de vinuri din această categorie, precum și la crearea condițiilor de protecție a consumatorilor.

Dezalcoolizarea este procedeul tehnologic de eliminare totală sau parțială a aloolului etilic din vinuri prin metoda evaporării în vid sau separării prin membrane sau distilați, ori prin combinarea acestora, explică „Monitorul Fiscal”.

Astfel, vinul dezalcoolizat este produsul alimentar care se obține prin diferite metode de dealcoolizare parțială sau totală a vinului materie primă sec sau a mustului de struguri concentrat, mustului de struguri concentrat rectificat sau a mustului de struguri sulfitat. Acesta poate fi îndulcit, aromatizat și poate avea o concentrație alcoolică dobândită pentru vinul fără alcool de cel mult 0,5% vol. și pentru cel slab alcoolic – de la 0,6% până la 8,0% vol.

La producerea acestora, registrul de evidență a vinurilor trebuie să conțină date privind volumul vinului supus dezalcoolizării, concentrația alcoolică dobândită, metoda de dezalcoolizare, volumul obținut urmare a procesului dezalcoolizării și concentrația alcoolică a vinului.

Autorii proiectului consideră că, prin completarea cadrului normativ cu această categorie de produs, se va reduce riscul fabricării unor produse nesigure, producătorii fiind obligați să respecte aceleași prevederi ca și producătorii celorlalte vinuri din struguri, ceea ce va reduce și riscul de concurența neloială.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md