07:20:41 26.04.2024
Stiri

Bruxelles a rezervat 780 de milioane de euro pentru domeniul TRANSPORTULUI din R. Moldova și 230 de milioane de euro pentru INFRASTRUCTURĂ și conectivitate

Actualitate 28.09.2021 17:15 Vizualizări3974 Autor: Ziarul National
Bruxelles a rezervat 780 de milioane de euro pentru domeniul TRANSPORTULUI din R. Moldova și 230 de milioane de euro pentru INFRASTRUCTURĂ și conectivitate


Uniunea Europeană a prevăzut 230 de milioane de euro pentru infrastructură și conectivitate din planul de Recuperare Economică pentru R. Moldova, dar și 780 de milioane de euro pentru inițiative în domeniul transportului, ca parte a planului de investiții al Parteneriatului Estic.

Despre valorificarea acestor resurse au discutat astăzi la Bruxelles prim-ministra Natalia Gavrilița și Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi.

„O noutate bună este că a fost acceptat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, iar printre proiectele finanțate este și construcția tronsonului de autostradă Târgu-Mureș - Ungheni, care va ajuta la conectarea Republicii Moldova cu România, oferind astfel acces direct Republicii Moldova la rețeaua europeană de transporturi”, a menționat comisarul Vălean.

În același context, Adina Vălean a menționat că Uniunea Europeană este gata să intensifice sprijinul financiar pentru proiectele ce țin de dezvoltarea transportului și conectivitate, dar și de asistență tehnică pentru Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chișinău.

CITIȚI și Uniunea Europeană a debursat cele 36,4 milioane de euro pentru R. Moldova: „Intenționăm să propunem un proiect-pilot de modernizare a economiei în localitățile rurale din toată republica”

Șefa Guvernului a subliniat că actualul Cabinet de miniștri își concentrează eforturile spre elaborarea documentului național de politici în domeniul transporturilor - Programul de mobilitate. Noul document va reflecta principiile de bază ale Strategiei UE de mobilitate durabilă și inteligentă - decarbonizarea și digitalizarea în transporturi.

„Suntem gata să lucrăm îndeaproape cu UE în domeniul transportului verde, eficient și sigur. Pledăm pentru un format de cooperare mai ambițios în domeniul transporturilor atât bilateral, cât și regional, care să răspundă nevoilor noastre și să completeze eforturile naționale”, a declarat Natalia Gavrilița.

Cei doi oficiali au mai abordat subiecte ce țin de zona siguranței aeriene, dar și de domeniul maritim, inclusiv îmbunătățirea standardelor de securitate și siguranță în aceste sectoare, în conformitate cu acquis-ul european și normele internaționale.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md