07:14:49 27.04.2024
Stiri

PAS și Maia Sandu intenționează să depună cererea de ADERARE a R. Moldova la Uniunea Europeană în 2025: „A treia șansă NU va mai fi, moldovenii nu vor trece peste o nouă DEZAMĂGIRE. E și în interesul UE…”

Actualitate 27.09.2021 12:40 Vizualizări7732 Autor: Ziarul National
PAS și Maia Sandu intenționează să depună cererea de ADERARE a R. Moldova la Uniunea Europeană în 2025: „A treia șansă NU va mai fi, moldovenii nu vor trece peste o nouă DEZAMĂGIRE. E și în interesul UE…”


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) intenționează ca, după patru ani de guvernare, în 2025, să depună cererea de aderarea a R. Moldova la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, responsabil de politica externă a formațiunii aflate la guvernare.

„Nu pot da acum un termen exact, dar după patru ani de guvernare PAS sunt toate premisele să depunem cerere de aderare la UE. Asta dacă noi, dar pot să vă spun că suntem determinați, vom realiza planurile asumate. Astfel, vom fi pregătiți să depunem cererea de aderare la UE. Bine, mai contează și conjunctura din UE în acea perioadă… Ținem minte criza migranților din 2016, BREXIT… Acum există deschidere și avem planuri. Dacă ne va reuși să transpunem în realitate aceste planuri, atunci putem chiar grăbi foarte mult procesul. Și asta datorită, în primul rând, deschiderii din partea partenerilor noștri europeni. Dar, în cele din urmă, totul depinde de felul în care se vor mișca lucrurile în R. Moldova”, a declarat recent Popșoi, în cadrul unei emisiuni de la Ava TV.

Potrivit lui Popșoi, PAS nu va mai repeta greșelile comise în 2009-2011 de fosta Alianță pentru Integrare Europeană.

„Noi suntem foarte hotărâți, cum nu a fost nimeni până acum, să facem reforme, să nu ne împiedicăm, așa cum s-a întâmplat cu predecesorii noștri. Astfel, după patru ani sper foarte mult să depunem cerere de aderare, mai ales că pentru mine integrarea europeană are o prioritate foarte mare - în PAS sunt responsabil de politica externă. Din ceea ce văd până acum și știind planurile care le avem, cred că e real să depunem cererea de aderare la UE. Acest lucru va depinde mult de rezultatele înregistrate de noi. Sunt sigur că UE va avea o atitudine de deschidere față de noi. Putem argumenta că e și în interesul UE să arate că poate ajuta unor țări să schimbe lucrurile în bine”, a precizat vicepreședintele Parlamentului.

Popșoi a adăugat că R. Moldova poate deveni iarăși o „istorie de succes” în Parteneriatul Estic.

„Vedem că în cazul Ucrainei acest lucru e mai dificil, dar sunt unele progrese. În Georgia mai sunt unele probleme, iar noi putem să ieșim în calitate de lideri. Da, o să spuneți că deja a fost o situație similară, au fost șanse foarte mari în 2009, 2010, 2011, dar ele au fost ratate. Dar cetățenii ne-au dat cea de-a doua șansă și UE este gata să ne ofere a doua șansă. Și da, a treia șansă nu va mai fi, de aceea trebuie să valorificăm această șansă unică. Oamenii nu vor trece peste încă o dezamăgire și nici nu poate fi vorba de așa ceva. Sunt sigur că și cetățenii R. Moldova înțeleg asta și, după acești câțiva ani, ei vor vedea schimbări reale. Dar asta depinde nu doar de noi, dar de fiecare cetățean în parte. Avem acum o majoritate confortabilă, dar mai ales o deschidere fără precedent din partea Bruxelles-ului și capitalelor europene”, a conchis Mihai Popșoi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md