07:54:49 26.04.2024
Stiri

Ex-ambasador al R. Moldova la ONU: „Discursul președintei Sandu la ONU trebuie să conțină și un mesaj către Federația Rusă”

Actualitate 21.09.2021 10:41 Vizualizări1665 Autor: Ziarul National
Ex-ambasador al R. Moldova la ONU: „Discursul președintei Sandu la ONU trebuie să conțină și un mesaj către Federația Rusă”


Pe lângă mesajele aliniate agendei Organizației Națiunilor Unite (ONU), cele de democratizare și reforme, discursul președintei Maia Sandu la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale ONU trebuie să conțină și un mesaj către Federația Rusă.

De această părere este fostul Ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, care amintește despre Rezoluția ONU în privința retragerii trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, adoptată în anul 2018, la solicitarea Chișinăului.

CITIȚI și Președinta Maia Sandu merge în SUA pentru a participa la Adunarea Generală a ONU

„Organizația cea mai importantă pentru Federația Rusă (aici are drept de veto), este ONU. Discursurile ministrului (de Externe – n.r.) Lavrov denotă această prioritate. Ei sunt sensibili la ONU, inclusiv acționează mai serios la New York decât uneori chiar și la Bruxelles. Deci, discursul președintei Sandu la ONU, important pentru Moscova, trebuie să conțină și un mesaj către Federația Rusă. Nu doar repetarea mențiunilor importante despre integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova sau a rezoluției ONU, care de facto exclude retragerea trupelor ruse, ci o modificare de abordare. Subtilă, dar importantă. Astfel, e nevoie de creat pârghii de negociere în viitor. Fără pârghii, negocierile pe problema transnistreană sunt relativ inutile. Federația Rusă are asemenea pârghii - de la foarte serioase, până la minore – de la datoria nerezolvată și enormă pe gaz (în schimbul căreia ei vor anumite cedări pe regiunea transnistreană), până la votarea transnistrenilor în alegerile din Republica Moldova și ridicarea subiectului transnistrean la nivel de subiect de influență politică în R. Moldova sau prezența armată pe teritoriul statului nostru”, afirmă Vlad Lupan.

Sursa citată precizează că nu este vorba despre o relansare a rezoluției anterioare, ci despre un mesaj că o astfel de relansare ar fi posibilă: „După asta, diplomația rusă va dori să discute, iar noi putem negocia ceva în schimb”.

CITIȚI și Ce se va întâmpla la New York: Peste 100 de lideri mondiali, inclusiv Joe Biden, Boris Johnson, Klaus Iohannis și Maia Sandu, participă la lucrările Adunării Generale a ONU

Fostul Ambasador al R. Moldova la ONU consideră că aflarea la ONU a oficialilor de la Chișinău oferă mai multe oportunități, inclusiv întrevederi cu lideri mondiali importanți, votul nostru la ONU fiind important pentru diverse state, dar și utilizarea tribunei ONU pentru a transmite mesaje importante celor interesați – Uniunii Europene, SUA și ONU.

CITIȚI și RETRAGEREA trupelor și ARMAMENTULUI rusesc din Transnistria, pe ordinea de zi la Adunarea Generală a ONU


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md