06:42:04 26.04.2024
Stiri

Proces de judecată: Cum a mințit miliardara de 30 de ani pentru faimă și bani

Actualitate 10.09.2021 19:31 Vizualizări4395 Autor: Ziarul National
Proces de judecată: Cum a mințit miliardara de 30 de ani pentru faimă și bani


Fondatoarea companiei Theranos, Elizabeth Holmes, a „mințit și înșelat” pentru bani și faimă, au susținut procurorii în prima zi a procesului fostei vedete din Silicon Valley.

Elizabeth Holmes se confruntă cu 12 capete de acuzare pentru fraudă. Aceasta anunța o tehnologie revoluționară pentru testarea sângelui, iar compania Theranos ajunsese să valoreze 9 miliarde de dolari.

Holmes este acuzată că a înșelat investitorii și pacienții, susținând că Theranos ar putea detecta boli obișnuite folosind doar câteva picături de sânge dintr-o înțepătură în deget.

Avocații ei au spus că este, pur și simplu, o femeie de afaceri naivă a cărei firmă nu mai există.

„Eșecul nu este o crimă. Dorința de a încerca și faptul că nu reușești, nu este o crimă”, a declarat Lance Wade, unul dintre avocații lui Elizabeth Holmes, notează BBC.

Holmes neagă toate acuzațiile care i se aduc, dar dacă va fi găsită vinovată ar putea primi până la 20 de ani de închisoare.

Fostul director executiv al companiei, Ramesh „Sunny” Balwani, care a avut o relație de iubire de ani de zile cu Elizabeth Holmes, se confruntă cu aceleași acuzații, dar va fi judecat separat anul viitor. De asemenea, el a pledat nevinovat.

Elizabeth Holmes a fondat compania Theranos în 2003, la vârstă de 19 ani, fiind numită cea mai tânără miliardară din lume și „următorul Steve Jobs”, datorită tehnologiei revoluționare pe care o promitea.

Visul lui Holmes s-a sfârșit în 2015, când s-a aflat că dispozitivele sale de testare a sângelui nu funcționau.

Procurorul Robert Leach a declarat că Holmes și Balwani au recurs la fraudă în 2009, după ce marile companii farmaceutice au refuzat să sprijine Theranos și au rămas fără bani. Cei doi au mințit cu privire la teste și au supraevaluat performanța firmei pentru a asigura investiții de milioane de dolari între anii 2010 și 2015.

Aceștia ar fi mințit că testele erau verificate de gigantul farmaceutic Pfizer și că tehnologia a fost utilizată de armata SUA în domeniu, potrivit procurorului.

„Devenise ceea ce dorise. Unul dintre cei mai renumiți CEO din Silicon Valley și din lume. Dar sub fațada succesului lui Theranos existau probleme grave. În cele din urmă, Theranos a eșuat și Elizabeth Holmes a rămas fără nimic”, a spus procurorul.

În calitate de șefă a companiei Theranos, Holmes ar fi înșelat o serie de oameni puternici care au investit în jur de 700 de milioane de dolari în firmă, inclusiv Henry Kissinger și Rupert Murdoch.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md