06:36:05 27.04.2024
Stiri

R. Moldova, printre statele cu cea mai înaltă rată a mortalității generale din regiunea europeană: Bolile care au băgat cei mai mulți moldoveni în mormânt în anul 2020

Actualitate 03.09.2021 11:18 Vizualizări1936 Autor: Ziarul National
R. Moldova, printre statele cu cea mai înaltă rată a mortalității generale din regiunea europeană: Bolile care au băgat cei mai mulți moldoveni în mormânt în anul 2020


Republica Moldova se numără printre statele cu cea mai înaltă rată a mortalității generale din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), mai mult de jumătate dintre cetățenii R. Moldova decedați pe parcursul anului 2020 sufereau de boli ale inimii.

Astfel, în structura cazurilor de decese înregistrate în R. Moldova pe parcursul anului trecut prevalează bolile aparatului circulator - 56,5%, acestea fiind urmate de tumori - 14,8%, bolile cronice ale aparatului digestiv - 7,7%, bolile cronice ale aparatului respirator - 4%, diabetul zaharat - 1,2% și alte cauze - 6,3%.

Potrivit specialiștilor ANSP, alarmant este că mortalitatea prin bolile netransmisibile la populația în vârsta aptă de muncă constituie peste 50% din mortalitatea generală, ceea ce denotă expunerea și răspândirea largă a factorilor de risc comportamentali.

Și efectele pandemiei de COVID-19 au demonstrat, o dată în plus, importanța prevenirii bolilor netransmisibile – persoanele cu boli cronice sunt cele mai vulnerabile și predispuse să facă forme grave ale bolii, iar peste 95% din persoanele decedate sufereau de o boală cronică.

Menționăm că bolile netransmisibile sunt cauza principală a morbidității, dizabilității și a mortalității evitabile, constituind 71% din totalul deceselor globale.

Potrivit specialiștilor, bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat sunt determinate în principal de cinci factori de risc modificabili – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul dăunător de alcool și poluarea aerului.

În perioada 6 - 12 septembrie curent va fi marcată Săptămâna Globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile prin măsuri care se vor focusa pe angajamentul și potențialul comunităților de a crea împreună societăți mai sănătoase.

Responsabilii din domeniul sănătății la nivel global își propun reducerea cu 25% a mortalității premature prin boli netransmisibile până în 2025 și cu cel puțin 33% - până în 2030, inclusiv prin promovarea sănătății mintale și a bunăstării populației.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md