23:03:37 26.04.2024
Stiri

Negocieri la Tighina: „Kulminski va încerca, împreună cu reprezentanții Tiraspolului, să convingă autoritățile Ucrainei să recunoască în continuare numerele de înmatriculare ale unui stat nerecunoscut, care încurcă în primul rând R. Moldova”

Actualitate 03.09.2021 12:23 Vizualizări4604 Autor: Ziarul National
Negocieri la Tighina: „Kulminski va încerca, împreună cu reprezentanții Tiraspolului, să convingă autoritățile Ucrainei să recunoască în continuare numerele de înmatriculare ale unui stat nerecunoscut, care încurcă în primul rând R. Moldova”


Reprezentanții Chișinăului, ai Tiraspolului și ai Ucrainei ar urma să aibă astăzi o întrevedere la Tighina pentru a aborda subiectul interzicerii, de la 1 septembrie curent, a circulației automobilelor cu numere transnistrene peste frontiera moldo-ucraineană.

„Înțeleg că azi vor fi organizate negocieri la Tighina și acolo domnul Kulminski (vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski - n.r.) va avea grijă enormă față de oamenii simpli din regiunea transnistreană și, împreună cu reprezentanții Tiraspolului, va încerca să convingă autoritățile Ucrainei să recunoască în continuare numerele unui stat nerecunoscut, care încurcă în primul rând R. Moldova”, a scris fostul președinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, pe Facebook.

Fostul vicespicher nu înțelege de ce șoferii transnistreni nu s-au confirmat cerinței de a-și schimba numerele de înmatriculare în unele neutre timp de trei ani, perioadă pe care au avut-o la dispoziție.

„Sunt foarte curios dacă reprezentanții Guvernului nostru vor avea azi aceeași grijă în raport cu altă categorie de oameni simpli din zona transnistreană, profesori și elevi din școlile cu predare în limba română, care permanent sunt blocați și hărțuiți de autoritățile separatiste. La fel, rog ca dl. Kulminski să aibă grijă maximă de mii de țărani din satele noastre din zona de securitate, care nu au acces liber cu producția agricolă în piețele din Tighina și Tiraspol și sunt umiliți de așa-zișii grăniceri și vameși transnistreni. Mai avem zeci de exemple, când tot cetățeni ai Republicii Moldova, care locuiesc pe malul drept al Nistrului, sunt discriminați enorm prin acțiunile unei grupări criminale din Tiraspol. Dar, deocamdată, mă opresc aici și cer de la Guvernul nostru verticalitate și decență în cadrul formatului 5+2”, a continuat Alexandr Slusari.

Reprezentantul Platformei DA a adăugat că, „dacă avem această tactică a pașilor mici, vreau să văd în urma negocierilor măcar câțiva pași în favoarea tuturor cetățenilor R. Moldova, nu doar a celor care locuiesc în Transnistria și servesc drept paravan pentru un regim separatist, alimentat din Moscova și, cu părere de rău, și din Chișinău”.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au solicitat Ucrainei să amâne, până la 10 ianuarie 2022, obligativitatea pentru șoferii transnistreni de a trece frontiera moldo-ucraineană doar cu numere de înmatriculare neutre sau ale R. Moldova. Kievul a respins solicitarea, iar Guvernul R. Moldova ar fi rugat repetat ca să se facă o excepție măcar în cazul autobuzelor și microbuzelor.

De la 1 septembrie curent, ucrainenii întorc de la graniță automobilele cu numere transnistrene. Șoferii din stânga Nistrului au avut la dispoziție trei ani ca să-și preschimbe gratuit plăcuțele de înmatriculare pentru a putea fi admiși în circulația internațională.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, a criticat fosta guvernare care a negociat acordul privind instituirea plăcuțelor neutre pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene. Potrivit oficialului, mecanismul ar fi avut menirea doar de a demonstra progres pe dosarul transnistrean, în condițiile în care Republica Moldova era izolată pe plan internațional.

Kulminski a mai spus că solicitarea Chișinăului privind amânarea interdicției de a traversa frontiera ucraineană pentru mașinile cu numere transnistrene este „o încercare de a-i ajuta pe cetățenii noștri” din Transnistria.

„Nu poate fi vorba despre concesie în favoarea pretinselor autorități de la Tiraspol, a fost o solicitare în favoarea oamenilor simpli. După datele noastre, doar 6000 de proprietari de vehicule și-au schimbat numerele transnistrene în numere neutre, dar numărul mașinilor care ies din regiunea transnistreană este de vreo 20 de mii. Chișinăul este absolut decis de a aplica acest mecanism, chiar dacă a fost un mecanism prost gândit. Scopul plăcuțelor neutre în 2018 era de a prezenta progrese pe dosarul transnistrean, când Republica Moldova era izolată pe plan extern”, a spus Vlad Kulminski joi, în cadrul emisiunii„Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md