13:02:38 26.04.2024
Stiri

România a devenit o forță la nivel mondial! Este singura țară din lume care a obţinut ratingul „excepţional” pentru producţia agricolă din acest an

Actualitate 02.09.2021 08:30 Vizualizări1745 Autor: Ziarul National
România a devenit o forță la nivel mondial! Este singura țară din lume care a obţinut ratingul „excepţional” pentru producţia agricolă din acest an Impact.ro


România a devenit o putere la nivel mondial într-un domeniu. Organismul internațional Geoglam, care folosește un sistem planetar de sateliți prin care supraveghează evoluţia recoltelor din toată lumea, i-a acordat României ratingul „excepţional” pentru producţia agricolă din acest an.

Conform Economica.net, România este singura ţară din lume care a primit acest rating în 2021, după ce toate culturile de pe teritoriul ei au fost evaluate cu „excepțional”.

„Putem considera că acesta este un moment de referinţă pentru România, care nu se întâmplă de două ori în timpurile noastre. Rating-ul de recoltă de nivel Excepţional readuce în atenţia lumii potenţialul agriculturii din ţara noastră. Totodată, reprezintă un bun prilej de conştientizare şi recunoaştere a rolului şi contribuţiei fermierilor în asigurarea siguranţei alimentare”, a spus Cezar Gheorghe, analist consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români.

De altfel, potrivit directorului executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu, România este ţara care a înregistrat cea mai impresionantă creştere de producţie şi randament în agricultură din Uniunea Europeană, în ultimul deceniu.

„Irigaţiile reprezintă factorul esenţial pentru ca România să-şi atingă potenţialul în agricultură. Doar cu o gestiune integrată a apei se va asigura utilizarea resursei pentru agricultură şi protejarea mediului.

Este necesară o planificare multianuală pentru asigurarea irigaţiilor (sistem naţional şi proiecte locale) şi desecării, în baza strategiei integrate a apei”, a explicat el.

Directorul executiv al Clubului Fermierilor Români a atras atenția că este nevoie de politici și programe pentru susținerea creșterii profitabilității și performanței în agricultură, iar irigațiile au un rol-cheie în eliminarea riscului de pierdere a recoltelor și a plății prin despăgubiri.

El a precizat că în 2020, anul izbucnirii pandemiei de coronavirus, Guvernul României a alocat din bugetul național despăgubiri în valoare de 850 de milioane de lei românești în domeniul agriculturii.

Astfel, Clubul Fermierilor Români a propus să fie elaborată o strategie națională de gestiune integrată a apei şi solului pentru agricultură ce va asigura cadrul pentru un program multianual de investiţii publice. Scopul va fi modernizarea sistemului de irigaţii din țară şi susţinerea programului referitor la proiectele locale de irigaţii.

Geoglam este un program internaţional ce a fost lansat în urmă cu 10 ani de ministerele agriculturii din ţările G20. Obiectivul este folosirea observării Pământului pentru argumentarea hotărârilor, demararea acţiunilor şi elaborarea de politici în domeniul agriculturii durabile și securităţii alimentare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md