13:59:18 26.04.2024
Stiri

Începe „CURĂȚIREA” instituțiilor statului de oameni „INCOMPETENȚI”. Sunt vizați reprezentanții Consiliului Concurenței, ai ANRE, Consiliului Audiovizualului sau CNPF. Se schimbă și modalitatea de numire a șefilor de la SFS și de la VAMĂ

Actualitate 02.09.2021 10:10 Vizualizări15758 Autor: Ziarul National
Începe „CURĂȚIREA” instituțiilor statului de oameni „INCOMPETENȚI”. Sunt vizați reprezentanții Consiliului Concurenței, ai ANRE, Consiliului Audiovizualului sau CNPF. Se schimbă și modalitatea de numire a șefilor de la SFS și de la VAMĂ


Actuala guvernare susține că nu va mai tolera în funcții de răspundere oameni ineficienți și incompetenți, iar în acest sens deputatul și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat astăzi trei inițiative legislative, care au drept scop „curățirea mai multor instituții ale statului de oameni ineficienți și incompetenți”.

„Primul proiect se referă la responsabilizarea mai multor autorități aflate sub control parlamentar. Este vorba de Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE), Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Existența unei autonomii funcționale nu înseamnă că șefii instituțiilor statului nu pot răspunde pentru ineficiență sau incompetență. Proiectul de lege propune ca Parlamentul, prin intermediul organelor sale de lucru, să poată analiza activitatea acestor instituții și, în funcție de concluziile la care va ajunge, să poată adopta actele necesare, inclusiv de revocare din funcții a conducătorilor ineficienți și incompetenți”, a declarat astăzi Litvinenco, în cadrul unui briefing de presă.

Al doilea proiect propus de ministrul Justiției se referă la transformarea funcției de șef al Serviciului Fiscal de Stat și de șef al Serviciului Vamal din funcționar public în persoană cu funcție de demnitate publică.

„Respectiv, competența de numire a acestor persoane urmează a trece de la ministrul Finanțelor la Guvern. Ideea modificării respective ține de importanța domeniilor care sunt atribuite celor două instituții pentru o bună administrare a finanțelor publice, iar realizarea eficientă a acestora se poate face doar cu ajutorul unor persoane care se bucură de un mandat cert acordat nemijlocit de Guvern”, a explicat Litvinenco.

Cel de-al treilea proiect de lege, potrivit lui Sergiu Litvinenco, vizează fortificarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce privește desemnarea președintelui interimar al Curții Supreme de Justiție.

„Potrivit legislației în vigoare, interimatul funcției de președinte al CSJ este asigurat, în virtutea unor circumstanțe, în afara vreunei decizii a CSM. Prin proiectul respectiv se propune ca decizia cu privire la președintele interimar al CSJ să fie luată, precum este firesc, de instituția care, în conformitate cu standardele constituționale, asigură administrarea justiției – de către CSM”, a conchis sursa citată.

Proiectele respective urmează să fie dezbătute în următoarele ședințe ale Parlamentului R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md