01:43:37 27.04.2024
Stiri

VIDEO // Armata Națională a R. Moldova marchează 30 de ani de la fondare. Ministrul Nosatîi: „Îmi doresc să consolidăm cooperarea cu partenerii strategici externi și să sporim atractivitatea serviciului militar”

Actualitate 02.09.2021 15:14 Vizualizări1633 Autor: Ziarul National
VIDEO // Armata Națională a R. Moldova marchează 30 de ani de la fondare. Ministrul Nosatîi: „Îmi doresc să consolidăm cooperarea cu partenerii strategici externi și să sporim atractivitatea serviciului militar” Ministerul Apărării


Armata Națională a R. Moldova va împlini vineri, 3 septembrie, 30 de ani de la fondare, iar evenimentul a fost marcat astăzi printr-o ceremonie militar-protocolară desfășurată la Chișinău.

„Fiind creată imediat după declararea independenței Republicii Moldova, Armata Națională și-a scris istoria în pas cu istoria țării și, de rând cu țara, a înfruntat greutățile timpurilor și s-a dezvoltat în pofida acestora”, a declarat la eveniment președintele Republicii Moldova, comandant suprem al Forțelor Armate, Maia Sandu.

Șefa statului a felicitat militarii și le-a mulțumit pentru îndeplinirea cu succes a misiunii de apărare a R. Moldova.



„În calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, voi continua să susțin eforturile îndreptate spre modernizarea sistemului de apărare națională, spre consolidarea parteneriatelor strategice și sporirea rolului Republicii Moldova în operațiunile internaționale de menținere a păcii. De la Armata Națională așteptăm profesionalism și disciplină, corectitudine și devotament față de patrie. Așteptăm să fie pregătită și să-și îndeplinească necondiționat misiunile pe plan intern și extern. Și să servească țara și poporul, nu partide politice sau interese de grup. Doar așa, prin propriul exemplu, poate fi ridicat prestigiul serviciului militar și al profesiei de militar, făcând din ele un motiv de mândrie pentru toți”, a mai declarat Maia Sandu.

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a mulțumit, la rândul său, efectivului Armatei Naționale pentru reușitele obținute în trei decenii de activitate.

„În 30 de ani am demonstrat că cetățenii pot conta pe sprijinul nostru și ne-am creat un nume la nivel internațional prin participare în operațiuni de menținere a păcii sub egida Organizației Națiunilor Unite, Uniunii Europene, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și Alianței Nord-Atlantice, devenind astfel un garant al securității și stabilității regionale. Suntem o armată mică, dar cu aspirații mari. Ceea ce nu am reușit să facem în 30 de ani, îmi doresc să realizăm în următorii ani, să dezvoltăm capabilitățile militare, prin implementarea diferitor proiecte și inițiative destinate să modernizeze structura de apărare a țării noastre. Totodată, îmi doresc să consolidăm cooperarea cu partenerii strategici externi și să sporim atractivitatea serviciului militar”, a stipulat Anatolie Nosatîi.

În cadrul ceremoniei, Batalionul 22 de menținere a păcii „Căști albastre” a fost decorat cu ordinul de stat „Credinţă Patriei”, clasa I. Distincția a fost acordată pentru îndeplinirea ireproşabilă a datoriei de serviciu, curajul demonstrat de efectivul batalionului în cadrul misiunilor internaţionale de menţinere a păcii şi asigurarea unui nivel înalt de pregătire a subunităţilor.

Totodată, în semn de apreciere a performanțelor în serviciu, un grup de militari și angajați civili ai instituției a fost decorat cu distincții de stat și ale Armatei Naționale, dar și diplome de onoare ale Președinției.

Armata Naţională a fost înființată pe 3 septembrie 1991, prin decret prezidențial.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md