11:32:12 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Distincția „Centenarul Marii Uniri”, oferită de către România unui grup de personalități din R. Moldova, printre care lui Alexandru Bantoș, Nicolae Botgros și Vitalie Ciobanu, de Ziua Limbii Române

Actualitate 31.08.2021 12:28 Vizualizări1515 Autor: Ziarul National
VIDEO // Distincția „Centenarul Marii Uniri”, oferită de către România unui grup de personalități din R. Moldova, printre care lui Alexandru Bantoș, Nicolae Botgros și Vitalie Ciobanu, de Ziua Limbii Române


Mai multe personalități din R. Moldova au fost decorate astăzi, de Ziua Limbii Române, cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”. Distincțiile acordate de președintele României, Klaus Iohannis, au fost înmânate de către Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul unei ceremonii la care au mai participat șeful Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, și senatorul Viorel Badea.

Potrivit Ambasadorului Daniel Ioniță, distincțiile sunt oferite cu ocazia marcării Centenarului Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, precum şi cu ocazia celebrării a 30 de ani de relații diplomatice între România şi R. Moldova, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale și a răspândirii valorilor culturale românești.

„Uitându-mă la personalitățile aflate aici, cred că sunt prea sărace cuvintele să exprime meritele și amploarea activității dumneavoastră, precum și implicarea dvs. în promovarea identității românești în R. Moldova. Activitatea dvs. vă recomandă cu prisosință ca promotori ai adevărului istoric, ca piloni ai păstrării fibrei identitare românești, a istoriei și limbii române, a patrimoniului nostru cultural. Toate acestea vorbesc de la sine despre atașamentul dvs. față de valorile românești, care sunt și valori europene”, a declarat diplomatul român.

Astfel, medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” a fost primită de:

Alexandru Bantoş, redactor şef al Revistei de cultură şi ştiinţă „Limba Română”;

Nicolae Botgros, director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii”;

Vitalie Ciobanu, scriitor, ziarist, comentator la „Radio Europa Liberă”;

Alexandru Grecu, actor şi regizor, preşedintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova;

Viorica Moraru, director executiv al Complexului „Vatra Neamului”;

Elena Pintilei, director general al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova;

Teodora Rotaru, medic, scriitoare;

Tudor Ungureanu, muzician, conducătorul ansamblului etno-folcloric „Ştefan Vodă”.

„Ceremonia de astăzi are loc la 32 de ani de la manifestațiile publice din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și decizia istorică a locuitorilor dintre Prut și Nistru de a trece la limba română în grafie latină. A fost o decizie curajoasă luată în plin imperiu sovietic, la 31 august 1989. Astfel, nu greșim dacă spunem că Ziua Limbii Române, pe care o sărbătorim astăzi, s-a născut la Chișinău și este aniversată acum în toate colțurile din lume în care trăiesc români. În al doilea rând, ne întâlnim doar la câteva zile după vizita la Chișinău a președintelui României, Klaus Iohannis, care a participat la manifestațiile organizate cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la declararea independenței R. Moldova. Prezența la Chișinău a președintelui României de două ori în mai puțin de nouă luni vine să consolideze relațiile speciale dintre România și R. Moldova, relații care sunt bazate pe comunitatea de limbă, istorie, cultură și spiritualitate”, a menționat Ambasadorul Daniel Ioniță în discursul său.

Totodată, prezența președintelui României la Chișinău este o reconfirmare a faptului că România a fost și este cel mai apropiat și sincer prieten al R. Moldova, care și-a onorat de fiecare dată cu consecvență angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor și a acționat pentru a menține R. Moldova ca prioritate pe agenda Uniunii Europene: „Ceremonia de astăzi face parte din ciclul de acțiuni organizate de Ambasada României pentru marcarea a nu numai a Zilei Limbii Române, dar și cu ocazia aniversării a 30 de ani de relații diplomatice între România și R. Moldova și a centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău”.

Citește și: Ziua Națională a României: Medalia „Centenarul Marii Uniri”, conferită mai multor instituții din R. Moldova de către președintele României, Klaus Iohannis

De asemenea, Daniel Ioniță s-a referit și la rezultatele alegerilor parlamentare din 11 iulie curent.

„Desigur că nu voi face un bilanț al relațiilor noastre bilaterale, dar nu pot să nu constat că rezultatul alegerilor parlamentare din 11 iulie curent ne permite să privim acum cu mai multă încredere și cu mai mult optimism la perspectiva consolidării relațiilor noastre bilaterale și la evoluția R. Moldova pe calea sa europeană, ireversibilă sperăm. Este singurul obiectiv pe care România l-a urmărit și-l urmărește consecvent în continuare și care, în opinia noastră, oferă garanții de securitate, stabilitate și prosperitate pentru toți cetățenii R. Moldova”, a punctat diplomatul.

Anterior, și alte personalități din R. Moldova au primit medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”. Este vorba de Nicolae Negru, editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Bulat, profesor, istoric şi scriitor, director al Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca; Valentina Casian, primar al oraşului Străşeni; Gheorghe Cojocaru, istoric, director al Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei; Petru Hadârcă, actor şi regizor; Vladimir Mischevca, istoric; Ion Negrei, om politic, istoric; Simion Ropot, redactor şef la Monitorul Oficial al R. Moldova; Iulian Rusanovschi, promotor al restabilirii monumentelor istorice ridicate în perioada 1918-1940; Maria Sargun, cercetător bibliograf; Anatol Vidraşcu, CEO al Grupului Editorial „Litera”, preşedinte al Institutului Cultural European; Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md